Защо духовници в Русия са принудени да се молят не за мир, а за "победа"?

Защо духовници в Русия са принудени да се молят не за мир, а за "победа"?

canva

A A+ A++ A

Откакто Русия започна пълномащабната война срещу Украйна, вътрешнополитическите настроения в страната се променят. Голямата Руска Православна църква официално подкрепя войната, която Кремъл нарича “специална военна операция”. А духовниците, които публично ѝ се противопоставят, поемат голям риск.

В наши дни храмовете в Русия са подложени на строг контрол. Особено протестантските църкви, които там се наричат западни. Духовниците, които проповядват мир и поставят под въпрос войната, изпитват напрежение. Един от тях е пастор Алберт Раткин от Калуга. Той е бил посетен от полицията преди шест месеца. Църквата му била претърсена и той е задържан за кратко, официално като свидетел в процес срещу друг пастор.

"В продължение на шест часа полицията обръщаше всичко с главата надолу и ме заплашваше. Вероятно защото публично изразявах своите възгледи. Като духовник имам собствен канал в YouTube. Нарича се "Поглед от рая" и е посветен на религиозни и политически въпроси. Там се изказват различни хора, включително членове на опозицията. За мен беше ясно, че разпитът е свързан по-скоро с това", споделя пастор Алберт Раткин.

Той извадил късмет. Като свидетел бил освободен след няколко часа. Негов колега обаче е обвинен в разпространяване на дезинформация за руската армия в критична публикация. Очакват го до 15 години затвор.

"Почти никой не се осмелява да говори открито. Повечето се страхуват и просто мълчат. Аз не ги съдя. Но се учудвам колко бързо може да се промени човек чрез пропагандата по телевизията", посочва духовникът.

В Русия по-малко от един процент от населението е протестантско. Около 75% са православните християни. Техният духовен водач, патриарх Кирил, твърди, че незаконното нахлуване на Русия в Украйна е самозащита.

"Ние не искаме да се бием с никого. Русия никога не е нападала никого", подчертава патриархът.

Той твърди, че руските войници, които се сражават в Украйна, просто изпълняват своя дълг. "Ако някой загине, то той без никакво съмнение извършва дело, равносилно на саможертва в името на другите. Вярваме, че тази жертва измива всички грехове, които човек е извършил", посочва духовникът.

Членовете на духовенството, които не споделят този възглед, често губят позициите си в Църквата или стават обект на преследване. И това кара руските православни свещеници също да бягат в чужбина.

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници