Нинова скочи остро на Борисов: Разглобявайте се!

Нинова скочи остро на Борисов: Разглобявайте се!

бсп

A A+ A++ A

"Отказът да подкрепите изслушване на министрите и председателя на външната комисия, мълчанието по повод връщането на мигранти само засилва страховете на хората и усещането, че тук има нещо гнило".

Това заяви в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като предложението за изслушване на Бойко Борисов като председател на комисията по външна политика не беше подложено на гласуване.

„Когато сглобката обяви, че е подписано споразумението в Австрия, скри от българското общество, че Съветът на ЕС е приел допълнителен протокол. Ние от „БСП за България“ извадихме този протокол и го показахме. Тогава сглобката ни обвини в лъжа, манипулация и всяване на страхове“, посочи Нинова.

По думите ѝ, в него пише, че се задължаваме да приемем неограничен брой афганистанци и сирийци.

„Оказа ли се истина това, което говорихме тогава? Да, ще дойдат бежанци в България. Питаме на коя друга държава от Шенген е поставяно такова условие за изпълнение на Дъблинския регламент? На никоя. Коя друга държава прилага де факто Дъблинския регламент. Никоя. Ето първото ви предателство“, посочи тя.

„Вие признахте, че България е втора ръка държава в ЕС“, обвини тя правителството.

„Идвайте и давайте отговори!“, призова тя.

„Шенген по въздух и вода е нищо. Това е 3% Шенген, опашки по сухопътните граници“, добави тя.

Тя попита и кой от българска страна е подписал въпросното споразумение. Нинова изтъкна още, че комисията по външната политика се е събирала едва 5 пъти и се е занимавала с изслушване на посланици.

„Това ли ви е външната политика бе, г-н Борисов? Това ли ви е евроатлантическото мнозинство? Нито едно заседание по Шенген. Защо не ги извика тия министри да ги питаш – и Габриел или Денков, премиера? Кой ви упълномощи да договаряте такова споразумение?“, попита директно тя.

Нинова припомни и спора за това кой ще оглави Министерството на външните работи, който обаче не е заради външната политика на страната, а за това „кой ще докладва срещу другия пред чужденците, дали Ники ще Пътува или Габриел ще пътува, дали ще се чува гласа на ПП или на ГЕРБ, но в никакъв случай гласа на България“.

"Ей това ви е външната политика. И един месец занимавате България с това кой какъв пост да заеме. Успокойте се, казаха ви го една част от коалиционните партньори. За всеки има място под слънцето. Вместо ротация се разглобявайте, за да гарантираме, че има бъдеще и за България и за българския народ", завърши тя.

#БСП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници