САЩ прие пакет от 95 млрд. долара помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ прие пакет от 95 млрд. долара помощ за Украйна, Израел и Тайван
A A+ A++ A

Американският Сенат прие пакета на стойност 95 милиарда долара помощ за Украйна, Израел и Тайван, съобщиха световните агенции.

Законопроектът беше приет със 70 гласа "за" срещу 29 "против", като подкрепа за него дадоха и 22-ма републиканци, сред които техният лидер в Сената Мич Макконъл.

Пакетът включва финансиране на стойност 17 млрд. долара за израелската армия и като реакцията на САЩ на по-широка криза в Близкия изток, както и над 8 милиарда долара за Индийско-Тихоокеанския регион, включително Тайван, но лъвският пай в размер на 60 млрд. долара ще помогне на Украйна да възстанови запасите от изчерпани боеприпаси, оръжия и други жизненоважни нужди, когато навлезе в третата година на война.

Лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър също похвали двупартийното гласуване, одобряващо законопроекта за чуждестранна помощ на стойност 95 млрд. долара, като подчерта, че той представлява "един от най-историческите" закони, които някога са били одобрявани от горната камара на Конгреса.

"Със сигурност минаха години, може би десетилетия, откакто Сенатът прие законопроект, който толкова силно засяга не само нашата национална сигурност, не само сигурността на нашите съюзници, но и сигурността на западната демокрация", каза Шумър. Той изрази увереност, че законодателството има достатъчно двупартийна подкрепа, за да бъде прието в Камарата, ако председателят Майк Джонсън го внесе за разглеждане.

"Днес накарахме караме руския президент Владимир Путин да съжалява за деня, в който постави под съмнение решителността на Америка. Днес изпращаме ясно двупартийно послание за решителност към нашите съюзници в НАТО", посочи още Чък Шумър.

Законопроектът сега ще се върне в контролираната от републиканците Камара на представителите, където има риск да претърпи провал и да не бъде одобрен.

Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън разкритикува законодателството, че не включва средства за справяне с имиграционната криза на границата с Мексико.

"При липсата на каквато и да било промяна в граничната политика от страна на Сената, Камарата ще трябва да продължи да работи по собствената си воля по тези важни въпроси", заяви той вчера.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства одобрения законопроект от Сената на САЩ относно предложения пакет от 60 млрд. долара за Киев, подчертавайки, че продължаващата помощ на Вашингтон ще помогне за "спасяването на човешки животи от руския терор".

"Американската помощ доближава справедливия мир в Украйна и възстановява глобалната стабилност, което води до повишена сигурност и просперитет за всички американци и за целия свободен свят", написа Зеленски в публикация в своя профил в социалната медия "Х".

#САЩ #военна помощ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници