Изританите депутати и съветници от Възраждане: Партията работи в услуга на ГЕРБ

Изританите депутати и съветници от Възраждане: Партията работи в услуга на ГЕРБ
A A+ A++ A

Натирените от „Възраждане“ депутати и столични общински съветници обвиниха ръководството на партията, че работи в полза на ГЕРБ. Те дадоха пресконференция в БТА-София.

Красимир Гълъбов от Столичния общински съвет заяви, че единствената отговорна позиция била Съветът да заработи. Затова и четирима от седемте представители на „Възраждане“ там подкрепили избора на Цветомир Петров, излъчен от ПП-ДБ-СС за председател на СОС. Той припомни, че това се е случило след близо три месеца безплодни преговори. Без избор на председател Столичният общински съвет нямаше как да заработи и да взима решения, включително и по приемане на бюджет. Това безвремие било в полза на ГЕРБ, които бяха на власт в столицата последните петнайсетина години.

Гълъбов обясни: „Всичко тъне в безвремие. Това безвремие обаче за кого е изгодно? Всички общински предприятия в момента са под ръководството на политическа партия ГЕРБ, което за нас не е приемливо. Освен това, договорки от рода на г-жа Нинова с кмета, чрез кмета с ПП, също са недопустими. В този смисъл ние седнахме и обсъдихме много внимателно нашите действия впоследствие и решихме, че ще заемем действително позиция да подкрепим един такъв кандидат, без да поемаме абсолютно никакви политически ангажименти. Без никакви договорки за постове, което беше и условие на първото заседание да не се разискват комисии, да не се разискват никакви други съотношения на сили и т.н.“

Затова Гълъбов, Севделина Петрова, Васил Драганов и Венци Стойчев решили да подкрепят Цветомир Петров за председател на СОС. Те искали да бъдат в опозиция, като провеждат, доколкото е възможно, политиките на „Възраждане“.

Другите трима съветници от формацията в лицето на Деян Николов, Емил Димитров и Ивайло Костадинов обаче оставали на радикални позиции – СОС да не работи, а да се отива на нови избори. Това бе прокламирано и от председателите на „Възраждане“ и ГЕРБ, съответно, Костадин Костадинов и Бойко Борисов. От партията на Борисов, обаче, решиха в крайна сметка да подкрепят избора на Цветомир Петров, след което в мнозинство с БСП и други по-малки партии си разпределиха комисиите в СОС за сметка на ПП-ДБ-СС, които останаха в малцинство, макар и като най-голяма група.

Красимир Гълъбов пък обясни, че искали "Възраждане" да е умерена опозиция.

„Опозиция както на ГЕРБ, които няколко мандата грабят София и чрез техните управителни съвети в дружествата, което ние задължително ще влезем в режим на ревизия и там, където имат отклонение от нормативите, всеки да си понесе съответните отговорности... През това време, през което не работи Общинският съвет, всъщност продължава да управлява ГЕРБ. Така че ние, гласувайки за г-н Петров, дадохме възможност Общинският съвет да заработи“, добави вече независимият съветник в СОС.

Гълъбов описа как са протекли събитията с избора на комисиите. Според него Деян Николов и другите двама останали съветници от „Възраждане“ са действали в полза на новото мнозинство в СОС около ГЕРБ.

„И когато всичко приключи, се видя, че ние, които сме обявени за предатели, всъщност сме защитили една позиция Общинският съвет да заработи, докато Деян Николов с другите двама колеги през цялото време са гласували точно по определен начин, близо 30 пъти, за да подкрепят, така да кажа, едно сформиращо се мнозинство в Общинския съвет“, обясни Красимир Гълъбов.

След въпрос - с какво са ядосали ръководството на „Възраждане“ и лидера Костадин Костадинов при гласуванията в София, при положение че техни представители в други общински съвети в цялата страна също гласували заедно с „Продължаваме промяната“ или с ГЕРБ, като например във Варна, Красимир Рангелов каза: „Този двоен аршин се наблюдава в цялата страна. Навсякъде другаде се гласува по същия начин, но тук в София ние ядосахме вожда с това, че на нас ни беше казано - „вие ще гласувате деструктивно, вие ще гласувате срещу избор на председател на Общинския съвет, Общинският съвет не трябва да работи, ние трябва да доведем нещата до избори“. Няма такъв казус, който да доведе Общинския съвет до избори. Затова ние взехме, според мен и ще продължавам да го отстоявам това, единственото правилно решение.“

Красимир Гълъбов обясни, че той и другите трима съветници сами са подали заявления, че напускат групата на „Възраждане“ в СОС. Те не искали да работят с човек като Деян Николов.

На брифинга в БТА-София бяха и триото депутати, които бяха изключени от групата на Възраждане в Народното събрание – Николай Дренчев, Александър Арангелов и Иво Русчев. Припомняме, че те бяха обвинени, че били отговорни за номинирането на четиримата „предатели“ в СОС.

Дренчев обясни, че основният казус всъщност бил каква опозиция да е „Възраждане“ - дали да е контра на всичко и да счита всички други формации за врагове, с които не може да се преговаря и с които винаги да са на нож или да е „конструктивна опозиция, като ще се опитваме да правим това, което е по силите ни, съобразно представителството, което българският избирател ни е дал“.

„Това е всъщност основният въпрос, който се е поставял в Общинския съвет, предизвикал е разцепление; предизвикал е разцепление и заради личността на Деян Николов, който беше една пиарска креатура, поставена в ръководството на софийската организация, защото ще му се изгражда имидж на човек, който е подходящ за кмет на София, млад, надежден образ, както аз съм го наричал, и той знае това - възрожденския Борис Бонев. Това е проблемът, откъдето тръгнаха нещата. Той не беше възприет“, каза още Николай Дренчев.

Подходът на Деян Николов бил „арогантен, фалшив на моменти“ и довел до личностното разделение в групата в Общинския съвет.

В събота и неделя, след изключването му от парламентарната група на „Възраждане“, Николай Дренчев бил в своя избирателен район – Ловеч. Там той получил огромна подкрепа.

„Дадох си сметка колко много възможности са били затворени за хората от „Възраждане“ и за депутатите от „Възраждане“ само защото носят на плещите си част от тази екстремистка риторика, която в последно време силно тиражираме от парламентарната трибуна. Това, което аз разбрах за себе си, е, че всъщност аз ще бъда много по-полезен на Ловеч и на региона, и на хората, които конкретно са гласували за мен, като независим депутат, отколкото като депутат от „Възраждане“, каза Дренчев и заяви, че той и другите двама изключени са решили да останат независими народни представители, вместо да напускат парламента.

Те щели да бъдат конструктивна опозиция. Николай Дренчев обясни, че най-вероятно ще гласуват против правителството при очакваната ротация след месец. По думите му „сглобката“ била много вредна. От друга страна, и предсрочни избори сега не били решение, защото нямало видимо разместване в тежестите между политическите сили.

#"Възраждане"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници