Израел освободи първите цивилни заложници в Газа след ожесточен щурм

Израел освободи първите цивилни заложници в Газа след ожесточен щурм
A A+ A++ A

Двама заложници на "Хамас" на 60 и 70 години са освободени при операция на израелската армия в град Рафа в Ивицата Газа, съобщиха световните агенции.

След 128 дни в плен в Израел се завръщат Фернандо Симон Марман и Луис Хар, предаде Си Ен Ен.

Двамата мъже са отвлечени от палестинската терористична групировка от кибуца Нир Ижак при атаката на 7 октомври м.г., която сложи началото на войната в Близкия изток.

Двамата са в добро здраве и са отведени в болница за прегледи, съобщи израелската армия.

По-рано от Червения полумесец обявиха, че Рафа е подложен на израелска атака. Най-малко 37 палестинци са убити, има и много ранени.

Снощи американският президент Джо Байдън е провел телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да го призове да не предприема военна операция в Рафа, без надежден план за защита на цивилните. Байдън е призовал да бъде осигурена безопасността на 1 млн. души, които са потърсили убежище в Рафа. От началото на войната повече от половината от населението на анклава живее в града.

Нетаняху е заявил, че на север от Рафа има достатъчно място, където хората от града да се преселят. Обявил е още, че всеки, който е против израелската операция в палестинския град, подкрепя "Хамас". Тел Авив твърди, че в Рафа са разположени четири батальона на ислямистката организация.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници