Преди ротацията: Каква е ролята на президента и как ще приключи спорът за МВнР

Преди ротацията: Каква е ролята на президента и как ще приключи спорът за МВнР

стоп кадър

A A+ A++ A

Президентът Румен Радев обяви, че ще спази Конституцията във връзка с ротацията на кабинета и ще проведе консултации с партиите, след което ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС - първата политическа сила в парламента. По отношение на разнобоя между управляващите във връзка с външния министър, държавният глава подчерта, че „няма толкова голямо значение кои ще бъдат пешките в ролята на министри, защото решенията се взимали от други хора на друго място”. Темата с ротацията и думите на президента в „Твоят ден” по NOVA NEWS коментираха политолозите Ружа Смилова и Христо Панчугов.

„Румен Радев използва всяка една възможност да делигитимира този кабинет. Не виждам някаква причина да спре да го прави. Той е длъжен да спази конституционната норма - да проведе консултации и да връчи мандата, както основният закон повелява”, посочи Смилова. Според нея президентът не би могъл да противодейства на една ротация, ако коалиционните партньори желаят да я извършат.

Смилова коментира, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов има „особена нервност” по външнополитически теми. „Такава се прояви преди две седмици с посещението на правителствена делегация в САЩ. Сега отново виждаме, че той, като че ли е готов да заложи на карта бъдещето на кабинета, за да се запази контролът на ГЕРБ върху МВнР. На мен ми се струва, че има някакви основания за това, че Борисов иска да се прелегитимира пред външни партньори като надежден партньор”, допълни политологът.

Тя уточни, че Мария Габриел е заслужила уважение като един добре работещ външен министър. Като политик обаче нямало как да не си дава сметка, че съвместяването на тези две позиции - премиер и външен министър, е невъзможно.

По думите на Смилова от ПП-ДБ се опитват да намалят вредите, които понасят от участието си в кабинета. „Опитват да демонстрират сила”, поясни тя и добави: „Не мисля, че е реалистично Николай Денков да бъде външен министър”.

Панчугов счита, че поведението на президента не е изненада. „Единственото, което го позиционира в българската политика, е противопоставянето му на изпълнителната власт, без значение кой я заема. Основна тема в реториката на президента в последните няколко години е разпадът на институциите”, поясни политологът.

# Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници