Протестите на земеделците продължават, искат оставката на Кирил Вътев

Протестите на земеделците продължават, искат оставката на Кирил Вътев

стоп кадър

A A+ A++ A

„Няма допълнителни средства за земеделието. Парите се местят от единия джоб в другия“, това заявяват от Инициативния комитет за спасяване на българското земеделие и искат оставката на министър Кирил Вътев заради несправяне с политиката в сектора и умишленото противопоставяне на бранша.

Инициативният комитет за спасяване на българското земеделие обединява 26 браншови организации в сектор Земеделие, сред които Съюз на говедовъдите в България, Асоциация на земеделските производители в България, Национален съюз на градинарите в България, Националният съюз на земеделските кооперации в България, Българска оризова асоциация, Професионална асоциация на розопроизводителите в България, Национална асоциация на оранжерийните производители, Асоциация на млекопреработвателите в България, Асоциацията на овощарите в България, Национален браншови пчеларски съюз и много други браншови структури. В голямата си част това са организации, които са с над 20-годишна история, действията и решенията им са публични, заемат активна позиция и участват в комитети и работни групи, както във времето преди, така и след присъединяването на България към ЕС.

Вътев след срещата със земеделците: Всичко, договорено в петък, беше оформено окончателно

От страна на организациите са представени стотици позиции и становища по важните за сектора дебати и документи, а стопанствата, представени в тях, осигуряват работа на 300 хил. работници в селските райони. Организациите в Инициативния комитет произвеждат 80% от млякото, 90% от зеленчуците, 30% от зърното, 100% от ориза и маслодайната роза в страната.

Всички 26 браншови организации, обединени в Инициативния комитет, настояват за повече прозрачност и ясна политика в сектор Земеделие.

Крайно време е да се коментира т. нар. Българска аграрна камара. Това е организация, регистрирана преди няколко месеца, непосредствено преди Кирил Вътев да стане министър на земеделието и храните. Това е организация, която дори няма сайт и публична информация за това кои са членовете й, какъв е уставът й, какви са целите и кой я представлява? Това е организация, която представя пред КОПА КОДЖЕКА невярна информация, като например, че в нея членува Националния съюз на земеделските кооперации, само за да бъдат приети в тази организация. Националният съюз на земеделските кооперации в България категорично се разграничава от БАК и заявява участието си в Инициативния комитет.

„Националният съюз на земеделските кооперации в България (НСЗКБ) бе включен в БАК без нашето съгласие и към момента фигурира като член по право в УС“, коментира Николай Момчилов, председател на НСЗКБ. „По мое мнение това е било необходимо с цел БАК да бъде приета в КОПА КОДЖЕКА, тъй като НСЗКБ е единствената организация, обединяваща кооперациите у нас. Нашите членове са стотици земеделски кооперации с над 60 хиляди членкооператори, работещи в сферата на зърнопроизводството и животновъдството.“, уточни Момчилов. „До момента НСЗКБ не е търсен за срещите, които са провеждани от БАК. Не бяхме допуснати и до разговори на една маса в Министерски съвет. Това показва, че се правят специални договорки между страните“, каза още Николай Момчилов, председател на НСЗКБ.

Инициативният комитет не приема подхода да се обявяват за нелегитимни по-голямата част от браншовите организации в страната. Опитите на министъра на земеделието и храните да легитимира няколко послушни организации, които могат да бъдат излъгани и умишленото им противопоставяне с всички останали браншови организации води единствено до разединение на сектора, от което губят всички земеделски производители.

„Имам въпрос към г-н Кирил Вътев. Как през септември, когато подписахме Меморандума, всички 25 организации, бяхме легитимни, а сега 4 месеца по-късно вече не сме? Аз знам отговора! Защото отказахме да сме послушни, да бъдем лъгани и да заблуждаваме редовите земеделски производители!“, коментира Венцислав Върбанов, председател на УС на Асоциация на земеделските производители в България.

Протестите за спасяване на българското земеделие продължават от 12.02.2024 г. по места в цялата страна, а на 13.02.2024 г. ще се проведе мащабен протест пред Министерски съвет в София заради цялостно несправяне с политиката в сектора на настоящия министър Кирил Вътев и умишленото противопоставяне на бранша.

От 12.02.2024 г. протести ще се проведат на пътя Елхово-Лесово, на международния път Плевен-Оряхово, на Петолъчката, на пътя Варна-Бургас на изхода на Варна, край Долни Богров, на ГКПП Илинден-Екзохи, на ГКПП Калотина, ГКПП Кулата, Гюешево и други.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници