Шефът на НАТО към Европа: Увеличете производството на оръжия, за да помогнете на Украйна

Шефът на НАТО към Европа: Увеличете производството на оръжия, за да помогнете на Украйна
A A+ A++ A

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Европа да увеличи производството на оръжия, за да подкрепи Украйна и да предотврати „потенциални десетилетия на конфронтация“ с Москва. Столтенберг изложи аргументите си в интервю, публикувано от германските медии.

Преди ключовата среща на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел и втората годишнина от руско-украинската война Йенс Столтенберг настоя, че „трябва да възстановим и разширим нашата индустриална база по-бързо, да увеличим доставките за Украйна и да попълним собствените си запаси“. Коментарът на Столтенберг пред германския вестник Welt am Sonntag идват на фона на нарастващите молби за снаряди, боеприпаси и друга военна помощ от Украйна, докато сраженията й с руските сили навлизат вече в третата си година, съобщи БНР.

Западните лидери също призоваха за по-голяма помощ. Канцлерът на Германия Олаф Шолц и президентът Джо Байдън призоваха американските законодатели да одобрят дълго отлагания пакет от военна помощ за Украйна, като предупредиха, че Киев не може да удържи нахлуването на Русия без него. Столтенберг заяви, че „няма непосредствена военна заплаха срещу който и да е съюзник, но в същото време чуваме редовни заплахи от Кремъл срещу страните от НАТО“.

Инвазията на Русия в Украйна от близо две години показа, че „мирът в Европа не може да се приема за даденост“, каза ръководителят на НАТО и подчерта важността на защитата на страните в алианса. „Докато инвестираме в нашата сигурност и сме единни, ще продължим да възпираме всякаква агресия“, каза той. „НАТО не търси война с Русия, но ние трябва да се подготвим за евентуална десетилетия на конфронтация. Ние следим отблизо какво прави Русия и увеличихме присъствието си в източната част на алианса“, добави Столтенберг.

По думите му, „ако Путин победи в Украйна, няма гаранция, че руската агресия няма да се разпространи още повече. Така че подкрепата за Украйна сега и инвестирането в собствените способности на НАТО е нашата най-добра защита“.

Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат в Брюксел на 15 февруари, една седмица преди втората годишнина от началото на руската офанзива в Украйна. Среща на контактната група по отбраната на Украйна ще бъде ключова част от преговорите.

#Йенс Столтенбер #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници