Демерджиев: Министърът на вътрешните работи не каза нищо за Пепи Еврото

Демерджиев: Министърът на вътрешните работи не каза нищо за Пепи Еврото

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Тревожи ме, че през тази седмица, от убийството на Мартин Божанов-Нотариуса насам, постоянно се подава контролирана информация, как не бива да очакваме особени резултати.

Това коментира пред БНР Иван Демерджиев - бивш министърът на вътрешните работи и на правосъдието в слуоебните кабинети на Гълъб Донев и Стефан Янев.

До истината трябва да стигнат компетентните институции, а те пък трябва да намерят сили там да се отзоват хора, които не са свързани с такива случаи.

Той припомни, че е оскъдна информацията и за Петьо Петров - Пепи Еврото, като направи аналог на дейността му с тази на убития Мартин Божанов.

Министърът на вътрешните работи не каза нищо за Пепи Еврото. Жив ли е, не е ли, къде се намира, работи ли се по неговото издирване? Вътрешният министър веднъж сподели, че нямало данни. Аз питам какво се предприема, ако е жив, да бъде издирен. Същото е и с убийството на Алексей Петров. Или някой не иска да работи по тези убийства, или не може да се справи. И в двата случая не е добре.

Демерджиев няма особени очаквания и от парламентарната комисия, която проверява клуба за магистрати:

Очаквам тази комисия да отвлича вниманието и не очаквам да получим съществени отговори.
Как в последните дни всички са много изненадани, но никой не е реагирал през последните 20 години - заплашени съдии и бездействие на институциите? И по средата разкривахме същото и за Петьо Петров. Това ми прилича на замитане на следите и опит да се прикрият действия 20 години назад.

Много къса се оказа паметта на тези хора, които стоят зад тези действия. Те бързо забравиха, че тази дейност, ако мога да я нарека дейност изобщо, се развива 20 години. И въпросът е, защо държавата не намери сили да противодейства на тази дейност, когато

същите тези хора управляваха цялата държава и сега те са изненадани от нещо, което се е случвало 20 години под носа им?

Имаме проблем, че прокуратурата бездейства години наред, не от днес и не от вчера. Това е проблемът! Ако всяка институция си върши работата еднакво съвестно и старателно , нямаше да сме изпаднали в тази ситуация, в която сме днес.

Но да се върнем на Мартин Божанов, аз не чух от вътрешният министър да отговори: Как съпругата на Мартин Божанов се оказва в ГДБОП? Как е преминала и спечелила конкурс? Как е минала през проверките за надежност, отнет ли е достъпа до класифицира информация, уволнена ли е, защо?

Иван Демерджиев върна лентата назад и припомни:

Сарафов беше дясната ръка на Иван Гешев и изведнъж рязко се разграничи от него.

Тази проверка, която се извършва в Софийската районна прокуратура - доколкото ми е известно компетентната прокуратура, която разследва магистрати и политици е Софийската градска прокуратура (СГП). Данните, които се изнесоха за въздействие върху магистрати и участие на политици, за мен лично е интересно, какво е правила през това време СГП? Дали Сарафов не използва повода, както предупредих преди дни, да извърши действия спрямо магистрати, които трябва да бъдат санкционирани и предупредени?



#Иван Демерджиев #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници