Политолог: Румен Радев има две лица

Политолог: Румен Радев има две лица

Пресцентър - президентство

A A+ A++ A

Нагласата за нова партия е налице в последните няколко години, свързана е с генералното разочарование от политиката. При Радев е по-необичайно, защото той и кръгът около него не правят разликата, че авторитетът на президентската институция не се прехвърля към личността. Това коментира в интервю за "24 часа" политологът Емил Соколов.

"Радев имаше харизма, но това беше през 2020 г., когато бяха протестите. Именно заради тях бе преизбран за втори мандат и спечели симпатии в широк кръг сънародници. Заради някои свои действия впоследствие понесе репутационни щети и далеч не е на нивото от 2020 - 2021 г. Г-н Радев има две лица - от една страна, е твърдата реторика за Русия в България. От друга, като отиде в Европа, се преобразява на натовец, европеец. Нещо подобно очакваме от такава партия - във вътрешната политика да се заиграва с проруски сантименти, издигайки знамена като на Рожен, бутафорен патриотизъм. А във външната да държи проевропейски наратив", коментира още Емил Соколов.

"Разбрахме, че са регистрирали марката “Трети март”, но по същия начин беше регистрирано и “Отровното трио”. Това не е първият проект - имаше “Левицата”, Стефан Янев, Мая Манолова, “Продължаваме промяната”. Допреди 1 година казваха, че ПП дължи всичко на Румен Радев, който ги е създал, а сега започнаха да отричат връзка с него. Много проекти са обвързвани с президента. Много от тях имаха слаби резултати. “Левицата” имат тук-там общински съветници, "Български възход" загина, а Мая Манолова, освен да пуска видеа в тик-ток, не знам какво друго прави. За “Трети март” като проект за партия освен Весела Лечева не съм убеден кои са лицата. Гълъб Донев може би. И двамата нямат този заряд, който би могъл да изстреля една нова партия напред", добави той.

#Емил Соколов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници