Раздор заради ротацията: Борисов и Петков заговориха за нови избори ОБЗОР

Раздор заради ротацията: Борисов и Петков заговориха за нови избори ОБЗОР

БТА

A A+ A++ A

Темата за предсрочни избори отново излезе на дневен ред, а поводът - напрежението между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ заради Министерството на външните работи и въпросът в чии ръце ще попадне то след ротацията.

Тон на разговора даде от сутринта Бойко Борисов, който постави ултиматум - Мария Габриел - премиер и наш външен министър или отиваме на избори 2 в 1 с вота за Европарламент.

“Потресен съм от изказването на Денков, който искал външно министерство, че да се чува гласът на ПП-ДБ, а не на България, на правителството и на народа. Сега като са отишли Богданов, Василев, Радев в САЩ - само министри на ПП, чий глас чуват там", запита Борисов.

"Ние как сме се доверили, да се чува гласът на кабинета, на ПП гласът ли 10 дена се чува или на правителството. Да изберем човек, който защитава държавни, а не партийни интереси, а всички министри и областни управители да останат при тях. Ако това не се случи, няма как да има последващи преговори”, категоричен бе лидерът на ГЕРБ.

"Ако някой ни заплашва с предсрочни избори - ние не се плашим. Ако ще играем на червени линии - никога няма да се наведем", отговори на Борисов съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

"Ние даваме възможността на ГЕРБ да имат най-високия пост в държавата, това е премиерът, а премиерът отговаря за всички министерства. Имам чувството, че напоследък се говори за премиера все едно, че е някаква малка позиция", добави Петков. По думите му премиерският пост е "излазът на България към Европа и останалия свят".

"За да има баланс в тази много чувствителна структура, трябва да има и втори гарант, и втори глас към външния свят", подчерта партийният лидер.

"Да се заплашва с избори "две в едно", защото не може да се съвмести един отбор, който вече работи, и някакви хора почват да чертаят линии за избори, това за мен е не само липса на държавническо поведение, но и някакъв тип егоизъм, който в този момент е абсолютно непродуктивен в разговорите", категоричен беше Кирил Петков.

Позицията на ДПС

"Не трябва да тласкаме страната в тази криза. Колегите от ПП-ДБ да се овладеят", апелира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски по повод напрежението в сглобката.

"Те трябва да се научат, че писаните неща трябва да се спазват. МВнР е на ГЕРБ", добави Пеевски. Според него избори 2 в 1 не е добър вариант за страната, но за ДПС би бил добър.

Запитан за бъдещето на „сглобката“, той каза, че ако някой я счупи, то това биха били ПП-ДБ.

В заключение той апелира за диалог. По думите на Делян Пеевски всичките министерства са на ПП, премиерът е на ПП, Борисов и ГЕРБ имат вицепремиер и едно министерство. "Не мога да го разбера това силно желание да им се вземе едното министерство. Аз смятам, че ПП-ДБ имат цялата власт в държавата и просто трябва наистина да седнат, да се успокоят и да продължи това евроатлантическо мнозинство, посочи още Пеевски.

#избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници