Какъв е планът на новия главнокомандващ украинската армия

Какъв е планът на новия главнокомандващ украинската армия

БГНЕС

A A+ A++ A

Ден след като беше назначен за главнокомандващ украинската армия, генерал Олександър Сирски изложи "ясен план" за отблъскване на руските сили, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че на този фон Москва е заявила, че промените в ръководството на въоръжените сили на Украйна няма да повлияят на хода на войната.

"Само промяната и непрекъснатото усъвършенстване на средствата и методите за водене на война ще ни позволят да постигнем успех", заяви генерал Сирски в "Телеграм" в първата си публична изява като главнокомандващ.

Сирски беше назначен вчера на мястото на много популярния генерал Валерий Залужний, тъй като украинският президент Володимир Зеленски прецени, че е необходима промяна след две години война и при условие че ситуацията на фронта изглежда патова.

Зеленски веднага поиска от новия главнокомандващ "реалистичен боен план" за 2024 г., в момент, когато Киев е притеснен от намаляването на западната подкрепа, причинено от вътрешни разногласия в САЩ и Европейския съюз.

Генерал-полковник Олександър Сирски, описан вчера от Зеленски като "най-опитния украински генерал", каза: "Става въпрос за ясно и подробно планиране на действията на всички органи", за да се даде възможност за постигане "на победа".

Основен проблем в момента е недостигът на боеприпаси за украинската армия. При все това "бързото и рационално разпределение и доставка на всичко необходимо за бойните части е било и остава основна задача на военната логистика", посочи Сирски.

Генералът, който досега командваше украинските Сухопътни войски, също така увери, че ограничаването на човешките загуби е негов приоритет.

"Животът и здравето на войниците винаги са били и остават основна ценност на украинската армия", увери той.

Военни обаче твърдят, че Сирски не се грижи достатъчно за живота на подчинените си, отбелязва АФП.

Кой е Олександър Сирски?

Мъжът, когото украинският президент Володимир Зеленски назначи за ръководител на въоръжените сили на страната имаше ключова роля в някои от най-големите украински победи във войната срещу Русия, включително в успешната отбрана на столицата през първите дни на инвазията.

Генерал-полковник Олександър Сирски, който досега командваше сухопътните сили на Украйна, поема високия пост в труден момент. Войната е напът да навлезе в третата си година и бойният дух е нисък, въоръжените сили са изправени пред недостиг на боеприпаси и жива сила, и Киев се опитва да запази подкрепата на Запада.

Изборът на Сирски за главнокомандващ едва ли е изненада, тъй като малко хора в украинските въоръжени сили притежават опита и знанията, за да могат да поемат ролята на популярния му предшественик генерал Валерий Залужни. Успехите на Сирски на бойното поле му спечелиха подкрепата на войниците му, които от две години водят ожесточени битки.

Петдесет и осем годишният Сирски има заслуга за първоначалното организиране на отбраната на Киев през февруари 2022 г., когато мнозина в Украйна все още отхвърляха предупрежденията на Запада, че руската атака изглежда предстои всеки момент. По-късно му бе връчена наградата Герой на Украйна – най-високото звание в страната – за ролята му при отблъскването на офанзивата на Москва към столицата.

През септември 2022 г. Сирски бе отговорен за организирането на контраофанзивата в Харковска област, която бе най-значимата украинска победа през войната и позволи на Киев да отвоюва градовете Купянск и Изюм от руснаците.

Той също така ръководи операцията в Бахмут, която бе най-дългата и кръвопролитна през войната и срещу която бяха отправени критики заради множеството загуби, понесени от украинските сили. Тактиката руските сили да бъдат задържани в миньорския град за добив на сол без стратегическо значение обаче също така изтощи руските войски и ресурси и ограничи възможностите им да постигнат значителни пробиви другаде.

След като триумфите се превърнаха в изтощение на фронта, на Сирски бе отредено да ръководи най-трудната фаза на войната, която ще навлезе в третата си година по-късно този месец. Недостигът на боеприпаси и на нови военнослужещи заплашва да отслаби украинските линии, докато руснаците се подготвят за настъпление. Основната цел на украинските сили тази зима е да задържат територията, която контролират, тъй като така силно необходимата американска военна помощ се бави в Конгреса, което заплашва военните планове на Киев.

Сирски е роден през 1965 г. в Съветския съюз (в село Новинки, Владимирска област, сега в Русия - б. пр.). Той завършва Висшето военно командно училище в Москва и служи в съветските артилерийски войски. Според наблюдатели стилът му смесва йерархичната природа, характерна за съветската военна стратегия, с натовските принципи на оперативна гъвкавост.

Описван като човек, обсебен от разработването на планове и с желязна дисциплина, Сирски бе командир на сухопътните сили в Източна Украйна и изигра важна роля във войната през 2014 г., когато Русия анексира Крим.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници