Кирил Петков реши! Ето кой ще бъде външен министър

Кирил Петков реши! Ето кой ще бъде външен министър

БТА

A A+ A++ A

„Това, което в момента говорим, е как да направим така, че да има минимални трусове и промени в управлението. За нас ротацията означава пълна ротация между Мария Габриел и Николай Денков. Най-логично е, и ние заставаме зад това, Габриел да бъде премиер. Това обаче е тежка задача и не мислим, че е нормално и че тя трябва да се съвместява с поста на външен министър." това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков.

"Аз знам какво означава да си премиер – означава да имаш отговорност към всички министерства и тази задача е толкова тежка, че по никакъв начин не е хубаво да се съвместява повече от една роля. Неслучайно в Европейския съюз няма нито един премиер, който да е и външен министър", уточни Петков по повод предстоящата ротация на кабинета.

„Едновременно с това мисля, че има много формати в ЕС, където се явяват само външните министри. И ще е странно българският премиер да бъде на тези формати. Ще бъде странно и да нямаме представителство там. Ние заставаме за Мария Габриел - тя ще бъде добър премиер. Но вярваме, че специалният статут на академик Денков и на Мария Габриел може да бъде запазен най-добре и лицето на България да бъде едно, независимо от ротациите. Затова те трябва да сменят пълните си позиции и вицепремиер и министър на външните работи да бъде Денков”, каза още Петков. И уточни, че с ГЕРБ се водят преговори по темата.

„Не мисля, че „сглобката” ще се счупи заради претенциите към премиерски и министерски пост. Смятам, че сме разумни”, изтъкна още Кирил Петков.

„И колкото по-малко ротации се случват с другите министри, толкова е по-смислено. Защото тези хора могат да продължат политиките, които са водили до този момент и управленската програма да бъде максимално спазена в ритъм. Ако сега се сложат някакви нови хора, те ще трябва тепърва да се запознават с всичко”, категоричен е съпредседателят на ПП.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници