Корнелия Нинова: Комисията за Нотариуса ще бъде използвана за извиване на ръце преди ротацията

Корнелия Нинова: Комисията за Нотариуса ще бъде използвана за извиване на ръце преди ротацията

БСП

A A+ A++ A

„От „БСП за България“ сме инициирали и подкрепяме всички парламентарни форми на работа, които биха допринесли за прозрачност, за изясняване на фактите и на истината. В конкретния случай коментираме една класическа форма на октопод, който е обхванал съдебната система и изсмуква нейните сили.“ Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна във връзка с предложението за създаване на комисия за изясняване на фактите и обстоятелства около убийството на Мартин Божанов Натариуса.

Тя обърна внимание обаче, че на дневен ред стоят много въпроси. „Дори от дискусията тук стана ясно, че някои от присъстващите отдавна са имали информация за тази работа. От публичните изяви на други участници в събитията разбираме, че отдавна са подавали сигнали. Какво се оказва – че ако този човек не беше убит, сигурно този случай щеше да остане потулен“, каза Нинова.

И посочи: „Какви са изводите: прокуратурата е мълчала, когато я управляваше Гешев. Сега г-жа Йорданова казва, че прокуратурата мълчи и когато я управлява Сарафов. Добре. Но вие дойдохте с лозунга за съдебна реформа и справедливост. И я направихте. Какъв е ефектът от това? Какво направихте? През Конституцията овладявате прокуратурата, защото квотата във Висшия съдебен съвет в по-голямата си част ще бъде политически избор. С какво това помага да се решават такива случаи и да се предотвратяват? С нищо.“

Лидерът на БСП подчерта, че Законът за съдебната власт е променян три пъти в рамките на месец.

„Вадите следствието, връщате го обратно – не знаете какво правите. Върхът беше миналата седмица, когато в Наказателно-процесуалния кодекс, в преходни и заключително разпоредби, чрез промяна на Закона на съдебната власт отменихте част от текстовете в Конституцията, които приехте преди три седмици. Как ще оправите корупцията в съдебната система и как ще подредите тази система при такава некомпетентност, неграмотност, липса на законодателна култура и уважение на законодателния процес най-малко? Цялата ви съдебна реформа беше насочена към това да овладеете съдебната система, а не да се преборите с такива случаи като този“, категорична бе Нинова.

Тя изрази съмнение, че предлаганата парламентарна комисия ще свърши сериозно работа.

„Позволете да допуснем, че тя ще бъде използвана за игра на лобита, за извиване на ръце, за политически рекет, за информация, която контролирано да излиза в медиите и друга, която да не излиза. Това си личи от самия предмет на комисията, която сте заложили. Питам ви, какво от това, като направим поредната комисия и тя изясни фактите. Какво ще се промени? Предлагам – като ще правим тази комисия, поне от кумова срама запишете едно изречение, че като изясните фактите, ще направите законодателни промени. Иначе това ще бъде едно чешене на езици, използване на информацията неправомерно един срещу друг да си извивате ръцете за ротацията и регулаторите. Но смислени предложения, а не като тези, които правихте досега, защото съдебната ви реформа е пълен провал и случая с Нотариуса го доказва“, каза още Корнелия Нинова.

Тя изтъкна, че след съдебната реформа нито КПКОНПИ работи, нито имаме нов Висш съдебен съвет, нито нов Инспекторат, нито ясно законодателство.

# Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници