Кирил Петков: Колкото по-малко министри се сменят, толкова по-спокойно ще е обществото

Кирил Петков: Колкото по-малко министри се сменят, толкова по-спокойно ще е обществото

Стоп кадър/НОВА

A A+ A++ A

Минимален брой смени на министри в кабинета при предстоящата ротация ще даде по-голямо спокойствие на обществото, коментира тази вечер пред журналисти във Варна съпредседателят на „Продължаваме промяната" Кирил Петков.

По думите му формацията ще подкрепи Мария Габриел да заеме поста на министър-председател, Николай Денков да бъде със специален статут на вицепремиер, Асен Василев да бъде финансов министър.

Ако има министри, които не са си свършили работата и не са си изпълнили програмата, трябва да бъдат ревизирани, допълни Петков. Според него оценката трябва да се даде от Габриел и Денков. Да се правят смени за чисто политически цели не е целесъобразно, коментира Петков.

Петков каза още, че при вземането на решения за смени в кабинета трябва да се имат предвид и оценките на браншовите организации. По думите му вече се дават такива, но са твърде разнопосочни.

Петков каза още, че правителството, с подкрепата на парламента, разработва антиинфлационна програма по категории, която да позволи до няколко месеца инфлацията в страната да стане една от най-ниските в Европейския съюз. Той добави, че се водят разговори и с мобилните оператори, като идеята е да се намери компромис и цените да останат приемливи. Целта е инфлацията в страната да падне чрез различни мерки, но като се има предвид, че пазарът е свободен, посочи Петков. По думите му след разговорите с мобилните оператори, ще се предприемат стъпки в областта на храните.

За предстоящите евроизбори Петков съобщи, че партията ще подреди листата си след провеждането на вътрешни избори. Водачът ѝ ще бъде Никола Минчев. Кои ще заемат останалите места обаче ще реши чрез гласуване Общото събрание, обясни Петков. Според него този демократичен подход ще докаже, че целта на тяхната партия и начинът, по който управляват, е да се издигат независими хора, на конкурентен принцип, а не посочени от София. Всеки ще има равен шанс да се състезава да бъде в листата за евродепутати, обобщи Петков.

"Изграждането на ветропаркове в морето по никакъв начин не бива да бъде в ущърб на гражданите и на черноморските общини". Така Петков коментира реакцията на рибарите и туристическия бранш срещу приетия на първо четене закон за вятърни паркове в морските пространства.

Според него такива инсталации ще диверсифицират производството на енергия у нас, но те трябва да бъдат на места, където няма да оказват ефект върху туризма, местните общини и поминъка на рибарите.

Това, което трябва да се направи, е да се прецизират текстовете в проектозакона между първо и второ четене, така че да няма негативни ефекти, посочи Петков. И уточни, че ветроинсталации на 20 километра навътре в морето биха помогнали за повишаване производството на зелена енергия, стига да не пречат на екосистемите във водата.

Кметът на Варна Благомир Коцев допълни, че за него туризмът и рибарският сектор са приоритети и ще следи темата. Ако не пречат на тези сектори, полетата с перки ще бъдат полезни за енергетиката на държавата, посочи кметът.

#Кирил Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници