Ректорите поискаха стипендии за социално слабите студенти вместо отпадане на таксите за обучение

Ректорите поискаха стипендии за социално слабите студенти вместо отпадане на таксите за обучение
A A+ A++ A

Съветът не ректорите, също както и синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ, изрази редица резерви по предложението на правителството да се премахнат таксите за всички студенти по държавна поръчка в държавните висши училища. Оттам настояват за промени в проектозакона на кабинета, предлагайки таксите да не се премахват, а за социално слабите студенти да има стипендии, които да покриват таксите им за обучение, пише вестник СЕГА.

Поставянето на всички студенти под общ режим, каквато мярка се явява предлаганото освобождаване от такси на общо основание, не е социална мярка, както се твърди в мотивите на законопроекта, казва председателят на Съвета на ректорите акад. Лъчезар Трайков. По думите му въвеждането й облагодетелства в еднаква степен и социално обезпечените с финансови възможности младежи, за които поемането на студентските такси не е проблем. "Обратното, социалната политика се изразява в даване на подходящи стимули в увеличен размер на лица в затруднено финансово положение", казват от Съвета. Според тях увеличаването на кръга студенти и докторанти, получаващи помощ от държавата чрез механизма на стипендиите и допълнителното повишаване на заплатите на академичния и на неакадемичния състав на висшите училища, би улеснило постигането в много по-голяма степен на целения с проектозакона краен резултат. "Подобни идеи се съдържат в становището на синдикатите и следва да бъдат задължително обсъдени, защото без да нарушават модела на споделено финансиране, постигат идентичен и дори по-добър ефект. Това би било и действително добра държавна политика по стимулиране на качеството на обучение, осигурена по подходящ начин", посочват те.


От Съвета на ректорите предлагат предложеният законопроект да бъде видоизменен, чрез по-добри решения - "като мерките за социална подкрепа, каквито се явяват освобождаването от такси, да бъдат модифицирани в мерки за целево подпомагане, с цел покриването им от страна на широки категории социално уязвими студенти и докторанти".

Няма предвидимост

Студентските такси са основният приходоизточник от групата на собствените приходи на университетите. Премахването им е фундаментално за модела на финансово функциониране на българските висши училища и е цялостна ревизия на досегашната политика на държавата в сектора. Затова и осъществяването на подобни промени трябва да бъде предвидено в стратегически документи, осигуряващи приемственост и предвидимост в законодателната политика на държавата, се казва в становището на ректорите, в което се припомня, че в Стратегията за развитие на висшето образование (2021-2030) подобна промяна не само не е предвидена, но за нея няма индикации и в свързаните с нея други политики. "В този смисъл предложеният законопроект идва изненадващо и неочаквано, и изисква внимателна преценка за съответствието на концепцията му с ред други политики на държавата, обвързани с модела на финансиране. Някои от тях са действали дългосрочно и са се превърнали дори в структуроопределящи за цялата система на висшето образование у нас", казват те.

Палиативно решение

Съветът на ректорите изразява принципно възражение, че предложеният законопроект има за предмет частично палиативно решаване на въпроси, свързани с модела на финансиране на висшите училища. "Едновременно в НС между първо и второ четене се обсъжда друг законопроект, регламентиращ концептуална промяна на начина на формиране на другото основно перо - това на разходната част на бюджетите на висшите училища, какъвто е размерът на работните заплати на академичния състав", казват оттам. Ректорите посочват, че през последните близо 2 г. са поставяли въпроса за цялостната промяна на модела на финансиране на висшите училища, който определят като морално остарял и неефективен. "Това обаче може и следва да стане единствено след обединяване и съвместно разглеждане на всички въпроси, както свързани с начина на формиране на приходите на университетите, така и на нормативната регулация на разходите им. Всеки друг подход може да бъде определен като еклектичен, нефокусиран и създаващ предпоставки за дълбоко разстройство в принципите на функциониране на системата, която би станала обект на неоправдани управленски експерименти", смятат те, предлагайки експертна помощ за бъдещи промени в предложението.

Липсва яснота за начина на компенсация на университетите

Ректорите са притеснени, че фиксиран на законово ниво ключов приходоизточник, служещ и като базов гарант за академичната автономия на висшите училища от политически конструираната изпълнителна власт, какъвто са таксите на студентите, се заменя с механизъм за компенсация, който няма определени в закона параметри и ще се определя на годишна база от внесения от изпълнителната власт Закон за държавния бюджет. "Подобна трансформация не съответства на принципи, заложени както в самия закон за висшето образование и Конституцията на Република България, така и в редица добри практики на европейските институции и международни организации, следящи взаимоотношенията между държавата и автономните висши училища. Липсата на правила, по които да се осъществи предвидената компенсаторна калкулация, ще създаде огромни проблеми на висшите училища при редица специфични за всяко едно от тях ситуации, възникващи във връзка с обучението на студентите", посочват те.

Още неясноти

Ректорите поставят още въпроси. Не е ясно например как ще се компенсират училища, при които е налице обучение на един студент, едновременно в две различни специалности, при съвместни обучения в две и повече висши училища; по какъв начин ще се вземе базата за изчисляване на компенсацията в различните висши училища, обучаващи в едно и също професионално направление, при които размерът на таксите варира; как ще се компенсират таксите на студенти, обучаващи се в т.нар. „облекчен режим“; как ще се отчитат инфлационните процеси и др.

"Промяната на модела на споделено финансиране на обучението на студентите де факто слага край на ред политики, при които освобождаването от държавни такси беше основен мотивационен фактор за студентите, като тези в приоритетните професионални направления и защитените специалности. Именно в тях се обучават кадри за важни сектори на икономиката и обществения живот, за които по правило има по-малък интерес, в следствие на което като резултат очакваме и силната негативна реакция на работодателските организации", казват ректорите. Според тях с безплатното висше образование напълно се обезсмисля и приетата наредба за поемането на обучението на студенти със сключен договор с работодател, като това ще повлияе и върху цялостната пазарна ситуация на търсене на висше образование у нас, което ще рефлектира върху работата на частните висши училища.

#пари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници