Иван Гешев: В България властва законът на джунглата

Иван Гешев: В България властва законът на джунглата

БНТ

A A+ A++ A

Връщаме се към поръчковите убийства и престъпността от 90-те, когато главен секретар беше Бойко Борисов. Това е сигнал и синдром, че държавата е болна, а правоохранителните органи и съдебната система не работят.

Това каза пред БНР бившият главен прокурор Иван Гешев и лидер на гражданското сдружение "Справедливост за България".

"В България се занимаваме с жертвата, а не с убийството. В България властва законът на джунглата", заяви Гешев и допусна, че това се прави "с цел да се отклони вниманието от актуалните проблеми на страната".

"Когато няма държава, има вакуум. Функциите започват да изземват различни организации", смята той. Възстановява се престъпността от зората на 90-те, категоричен е бившият главен прокурор. По думите му, "ако не си върнем държавата, никой не е в безопасност".

"Прокуратурата за мен е затворена страница. Прокуратурата не съществува вече – изпълнява всичко, което казват политиците", заяви той в предаването "Политически НЕкоректно".

Иван Гешев изказа индиректно предположение, че Бойко Борисов може да стои зад опита за атентат срещу него и нарече лидера на ГЕРБ "воденичен камък върху България". Гешев оспори тезата за сплашване, като подчерта, че взривното вещество, използвано срещу автомобила му, "може да срути сграда". Тъй като се съмнява в нашите разследващи органи, той разчита на Европол и на ФБР.

Т. нар. партии са се превърнали в търговски сдружения, начело на които стоят не лидери, а алчни ръководители, коментира Гешев, който вижда решение в това "да бъде изметена тази партийна система".

"В момента който за нищо не става, расте нагоре в системата. (…) Изнасят си парите, копаят ги - така съм чувал. (…) Че са крадци – крадци са. Че са боклук – боклук са. Аз го казах и те ме отстраниха и се разпознаха. Крадци са, крадат, разпределят си парите – дали с обществени поръчки, дали през бюджета: 11 милиарда преди Нова година изчезнаха в миг. (…) Никой не може да се пребори с корупцията, когато корупцията е държавна политика."

"Сега всички са в бардака на властта", изказа своята позиция Иван Гешев, позовавайки се на думите на Христо Иванов от 2021 г. за Бойко Борисов като за "най-добрия сводник в бардака на властта".

Съсипаха специализираното правосъдие, защото се уплашиха от него, допълни екс главният прокурор. Според него войната с прокуратурата е започнала, защото тя е станала силна, започнала е да работи "и да привлича политици, богати хора", а "в момента прокуратурата е съсипана".

"Всичките искаха да си спасят парите – да махнат този главен прокурор, да съсипят специализираната прокуратура."

"Всички могат да се приберат, защото държава не съществува", каза бившият главен прокурор, запитан за причините за прибирането на Васил Божков.

"Делян Пеевски е достатъчно интелигентен да овладее и да менажира цялата ситуация в парламента", посочи още Гешев. По думите му, три години идеологията на ПП и ДБ е била за "лошия Гешев", а "сега живеем ли по-добре?"

"Българската политика е търговия. Осребряване на властта. Те създадоха у нас, гражданите, заучена безпомощност. Въведоха в това състояние българските граждани, за да си мислят, че всичко е безнадеждно и да ни пускат електрошока", подчерта в заключение бившият главен прокурор.

"Като се сетите за евроатлантизъм, за какво се сещате – за бежанци, за джендъри, за погрешна политика, за ограничения? Аз за това се сещам. Тази Европа не е Европа на 2006 година. (…) Промяната ще дойде оттам натука, а не оттук натам. Тази вълна, който идва, в резултат на това, в което се превърна Еврокомисията и Европарламентът, въобще Европа - те го наричат консервативни, крайно десни, популисти, това са етикети, а истинският етикет е нормално и ненормално. Онова, което виждаме, е ненормално. Всичко друго, което ни връща към нормалността, е това, което те се опитват да етикетират по определен начин. Истината е, че оттам ще дойде промяната."

#Иван Гешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници