Владислав Горанов: Румен Радев e най-успешната сурогатна майка в българския политически живот

Владислав Горанов: Румен Радев e най-успешната сурогатна майка в българския политически живот
A A+ A++ A

,,Неминуемо ще станем членове на еврозоната, когато изпълним всички условия. Допусната от нас грешка е провежданата от нас фискална политика. Когато увеличаваш два пъти за много кратък период пенсиите или заплатите в публичния сектор, неминуемо води до инфлация. Тя остана при нас по-дълго заради вътрешни фактори.''

Това заяви бившият министър на финансите Владислав Горанов.

Инфлацията намалява, но остава по-висока от тази в еврозоната. За декември ние сме близо два пъти с по-висока инфлация, допълни той.

По отношение на фикса засега нещата изглеждат в рамките. Но има риск от повишаване. Да се поддържат големи дефицити заради по-високите разходи в икономиката водят до утаяване на един огромен ресурс и са катализатор за инфлацията, обобщи бившият финансов министър.

„Месецът, в който ЕЦБ ще даде оценка дали сме готови да се присъединим в еврозоната. По-вероятно е отговорът да бъде не, заради инфлацията. Аз продължавам да смятам, че управляващите не са убедени от ползата в еврото. Нито един инструмент не го подчиниха на тази цел. Когато Асен Василев пипне публичните финанси, той действа проинфлационно и ни отдалечава от еврозоната“, смята Владислав Горанов.

По думите му събираемостта не е добра, защото е по-ниска от заложената. „На мен ми се иска Асен Василев да е прав и на 1-ви януари 2025 г. да сме в еврозоната. Можем да поискаме извънреден конвергентен доклад за еврозоната, когато сме изпълнили условията. Експерти смятат, че най-реалистично е това да стане през есента на 2024 г. Аз не съм такъв оптимист“, призна той.

„Може да се наложи парламентът пак да пази фиска от финансовия министър“, допусна Горанов.

„Премахването на таксите на студентите не е добра стъпка. Това са дребни средства, равняващи се на една средна сметка в кръчма в Студентски град“, даде пример финансистът.

Горанов коментира и евентуалния политически проект на президента Румен Радев. „Това е човекът, който размаха юмрук през 2020 г. и разруши едно работещо управление, без да знае какво следва на другия ден. Той се оказа най-успешната сурогатна политическа майка в българския политически живот. Президентът възприе една роля, която никой не можа да му оспори. Да, той има своето място в българския политически живот, но това, че още в първите си дни на президент му се наложи да управлява през служебен кабинет, обърка представите му. Той започна да претендира, че стои на пиедестал, представяйки се за монарх, и стоящ над българското общество. Ако иска да влезе в политиката ще трябва да слезе и да си изцапа обувките“, изтъкна Горанов.

#Владислав Горанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници