Нинова към Денков: Правителството лобира за мобилните оператори и заробва българите към тях

Нинова към Денков: Правителството лобира за мобилните оператори и заробва българите към тях

БСП

A A+ A++ A

Необходимостта от намеса на държавата и предприемане на действия за защита на българските граждани от злоупотреби на мобилните оператори с монополно положение, с оглед намерението им да вдигнат цените, постави остро пред премиера Денков лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Както знаете, мобилните оператори обявиха намерението си да вдигнат цените – единият оператор с 4.7 %, другият с 9.5 %, третият все още изчислява с колко. Те се позовават на клауза в типов договор, която им дава възможност всяка година да повишават цените с ръста на инфлацията, официално обявен от НСИ. Тази клауза е неравноправна – хората са принудени да подписват такъв договор, без изобщо да имат възможност да договарят условия. Второ, когато го подпишат, след това, ако искат да го прекратят - трябва да платят неустойка“, заяви Корнелия Нинова.
Тя се обърна към премиера Денков от парламентарната трибуна днес: „Какво ще направи правителството и какви мерки ще вземе, за да ограничи злоупотребата с монополно положение?“

Лидерът на БСП отбеляза, че КРС е намалила таксите, които мобилните оператори плащат на държавата, но мобилните оператори увеличават таксите, които прибират от хората.

„Докога държавата ще бъде хранилка на корпорации, на монополисти и ще ползва всеки български гражданин и народа като донор на тези монополисти и корпорации? Какво ще предприеме правителството“, реагира Нинова.

Лидерът на БСП остро репликира премиера след отговора му: „Г-н Денков, колко време вече сте премиер, а преди това много пъти министър в различни кабинети, за да говорите тези небивалици? Нямало възможност правителството да се намесва. Комисията за защита на потребителите е комисия в Министерството на икономиката и индустрията, което е министерство в правителството на Р. България, ръководството го назначавате лично вие“?“

Корнелия Нинова подчерта: „С отговора, който ми давате, че не можете да се намесите, всъщност оправдавате безумието и хаоса, който създадохте в КЗП – три ръководства на КЗП има в момента и нито едно от тях не е легитимно. Е, как да вземат отношение хората? И това не е ли работа на правителството да си решите въпроса в КЗП?“

По думите й в сглобката се карат помежду си кой е по-корумпиран в КЗП и кое ръководство е крало повече, а хората трябва да плащат задължително тези увеличени такси, без никаква защита. „Да, КЗК е независим орган – прав сте, там нямате право да се месите. Но, докато си мерите корупцията в КЗП - се случва всичко това“, посочи Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП се обърна към премиера Денков: „И сега ще ви опровергая как държавата и едно правителството в правова държава може да се намесва. И не внушавайте, че сме против мобилните оператори. Ние сме за ред и правова държава“.

Лидерът на БСП и бивш икономически министър цитира заповед № 684 от 23.12.2021 г., на Министерството на икономиката и индустрията и Комисия за защита на потребителите. По думите й при един такъв опит да се увеличават цените, че даже и със задна дата.

„Забранявам търговецът Х /няма да споменавам имената/ при упражняване на своята дейност да използва нелоялна търговска практика по смисъла на член 68 – т.е. да увеличава така таксите“, се казва в заповедта, издадена от Нинова като министър на икономиката и индустрията и ръководството на КЗП тогава.

„Тази заповед беше обжалвана от всички операторите в съда. Софийският административен съд и Върховният административен съд обаче я потвърдиха и казаха, че операторите нямат право на такава нелоялна търговска практика. Значи можело“, посочи лидерът на БСП.

Корнелия Нинова се обърна отново към премиера Денков: „А сега ще ви кажа какво заявява вашият председател на КЗП по същия казус: Когато са подписвали договорите потребителите са били информирани за това, което подписват. Това не представлява нелоялна търговска практика, те са длъжни да си плащат високите такси“.
„Един и същи казус. Като не искате да се намесвате, си го кажете директно – работите за мобилните оператори. Това е див лобизъм и заробване на българския гражданин към тези оператори“, категорична бе Корнелия Нинова.

# Корнелия Нинова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници