Отново метеорит падна на територията на България

Отново метеорит падна на територията на България

стоп кадър

A A+ A++ A

Метеорит е забелязан да пада на територията на България тази вечер. Видян е от различни места в страната, като сигнали пристигат от София, от Пловдив, от Перник и от района на Благоевград. В коментари по късно, очевидци информираха Meteo Balkans, че яркото тяло е видяно и от Северна Македония.

Благодарим на Радослав Александров за предоставените кадри. Той е заснел горящата опашка в небето точно в 18:29 ч. от кв. "Младост" в София.

"Интересно е, че падна супер бързо и право надолу", коментира във Фейсбук потребител на име Панчо Писов, а Радослав Александров, който ни прати видеото, отговаря: "Тук беше доста полегато и продължително, въпреки че на видеото не е толкова полегато".

Друг читател - Лора Георгиева, е видяла болида в района на Кочериново:

"Бях на разходка с кучето си, когато изведнъж видях нещо ярко на небето. Беше много бързо и освети цялото небе, като остави след себе си диря. Спрях се да го гледам, и след няколко секунди то изчезна зад хоризонта."

На няколко пъти метеорити озаряваха нощна България и през миналата година. Най-запонящ се беше случаят на 11 юли. Тогава читатели на Meteo Balkans пратиха видеоклипове от различни градове с падащ болид. Новината се превърна в национална, а кадрите обиколиха всички медии в страната.

Последният подобен случай беше на 9 декември миналата година, когато отново верните читатели на Meteo Balkans заснеха ярък метеор. Той изгоря, придружен от силен тътен, северозападно от Рожен. Светлината от взрива беше видяна от цяла Северозападна България, включително и от София.

Метеорите (на простонароден български език, известни и със словосъчетанията: „падаща звезда“, „летавица“, „летеница“, „небескра“, „перунискра“ или „божискра“ и др.) се движат със скорости между 10 и 70 km/s. При навлизането си в атмосферата светят, като това светене е причинено от йонизация, а не поради триене, както обикновено се смята. Бялата димна следа, която метеорите оставят след себе си, понякога може да се наблюдава дълго време след преминаването им.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници