The Financial Times с парещи вести за уволнението на Залужни от Зеленски

The Financial Times с парещи вести за уволнението на Залужни от Зеленски
A A+ A++ A

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е взел категорично решение, че ще освободи Валери Залужни от поста главнокомандващ Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). Това съобщава британският вестник The Financial Times (FT), като се позовава на четирима "осведомени източника".

Събеседниците на редакцията твърдят, че в понеделник Зеленски официално е предложил на Залужни пост на съветник по отбраната, но генералът е отказал.

"Двама от тях казаха, че Зеленски ясно е дал да се разбере на Залужни, че независимо дали ще приеме позицията, ще бъде уволнен от сегашния си пост", пише FT, цитиран от "Фокус".

В същото време и четиримата източника на вестника твърдят, че макар решението за уволнението на Залужни вече да е взето, официалната оставка може да бъде обявена на по-късен етап поради изтичане на информацията за отстраняването на топ генерала в медиите.

Никой от събеседниците на FT не уточнява кой ще бъде назначен на поста главнокомандващ ВСУ вместо Залужни. Вероятни кандидати са командващият Сухопътните войски на Украйна Александър Сирски и началникът на Главното разузнавателно управление Кирило Буданов. И двамата се смятат за близки до Зеленски.

Редом с това обаче се появи информация, че началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов в последния момент е отказал да заеме поста главнокомандващ на въоръжените сили на страната, пише британското списание The Economist.

В понеделник бившият депутат от Върховната рада Борислав Береза съобщи, че Залужни е бил отстранен от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. От своя страна депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко отбеляза, че двама негови източници потвърждават тази информация. По-късно той заяви, че Залужни е бил информиран за освобождаването му, но все още няма съответен указ.

По-късно международни медии разпространиха информация, че указът за Залужни вече е подписан и вместо него ще бъде назначен началникът на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов. Прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров от своя страна заяви, че Зеленски не е уволнил Залужни.

#Валерий Залужни #Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници