Почти всеки втори германец се страхува от руска атака срещу Запада

Почти всеки втори германец се страхува от руска атака срещу Запада

pixabay

A A+ A++ A

В интервю за вестник BILD от миналата седмица министърът на отбраната на ФРГ Борис Писториус предупреди за опасността от война в средносрочен план. А резултати от проучване на INSA, проведено за изданието, показва, че почти всеки втори германец – или 46% от участвалите в анкетата, се страхува от евентуална руска атака срещу западните страни.

Отговор "не се притеснявам“ е даден от 44% от респондентите, останалите са се въздържали от категорично определение.

В същото време само един на всеки шест анкетирани казва, че знае къде да потърси защита в случай на нападение (например ракетно). BILD припомня, че в Германия има само около 600 противовъздушни убежища, нито едно от които в момента не е готово за използване. През 2007 година федералното и регионалните правителства в страната решиха да прекратят "функционалната поддръжка на обществени убежища“.

Според проучването на INSA 39% от анкетираните разполагат с хранителни и хигиенни средства в случай на спешност. Федералната служба за помощ при бедствия и гражданска отбрана (BBK) отдавна препоръчва на хората да се запасят с храна, вода, хигиенни продукти, комплекти за първа помощ и основно оборудване за къмпинг.

Проучването показва още, че избирателите на "Левица“ са най-загрижени за възможността за нападение от Русия, докато привържениците на партията на Сара Вагенкнехт и "Алтернатива за Германия“ са по-малко склонни да вярват в риска от война.

#Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници