Психолог: На 5 минути от всяко училище може да се снабдиш с наркотици

Психолог: На 5 минути от всяко училище може да се снабдиш с наркотици

canva

A A+ A++ A

„На пет минути от всяко училище може да се снабдиш с вещества, които не се знае какви са. Техният прием на по-късен етап може да доведе човек до необходимостта от лечение в психиатрична клиника”. Това заяви психологът Пламен Димитров, цитиран от NOVA. Той е бивш председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България.

„Психотерапията не се покрива от Здравната каса. Професията психотерапевт не е регламентирана със закон”, допълни Димитров.

Той цитира данни от Държавния департамент на САЩ, според които в България има 300 000 зависими от наркотици, които се нуждаят от лечение в терапевтични общности. Отделно са хората с алкохолна зависимост, чийто брой не е уточнен, обясни Пламен Димитров и повтори, че без лечение те стигат до психиатричните клиники. Според психолога страната ни е изостанала с около 200 години по отношение на психиатричната помощ. „Липсва човечност. Професионализмът е лишен от подкрепа”, обясни Димитров.

Психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова, директор на Държавната психиатрична болница - ДПБ „Св. Иван Рилски” обясни, че хората със зависимост към наркотици или алкохол развиват психози, които трябва да се лекуват в психиатриите. „В българските психиатрични болници сега живеят около 210 души – психично болни с тежки социални проблеми”, каза тя. Като директор на психиатрична болница уточни, че и тежкото състояние в този тип болници, както и стигмата на обществото допълнително затрудняват лечението на хората там. „Дестигматизацията е дълъг и сложен процес, изисква воля от държавата", допълни Гълъбова.

За състоянието на психиатричните болници тя изтъкна, че е необходимо неколкократно увеличение на персонала, който да бъде добре квалифициран. Нужна е и охрана, обучена да работи с психично болни. Нужни са и болногледачи, хигиенисти и др. специалисти. „Ние нямаме нужда от скъпи апаратури и изследвания. Реформата ще бъде много скъпа, защото са ни нужни психолози, психиатри, а не се създават условия за тяхната работа”, каза тя и даде пример, че началник отделение с 46 г. трудов стаж получава около 3000 лева. „Това е причината всички да доработват”, каза тя.

Сега съотношението на медик към психично болни в страната често е 1:30 души. „В Ловеч – една сестра и двама санитари отговарят за 40 пациенти”, обясни психиатърът и даде пример, че в Европа ситуацията е 1:3 или 1:5. Допълнително и сградите са остарели и извън градовете. Болницата в Карлуково е на над 115 г., а болница „Св. Иван Рилски” е почти над 80 години. „Днес се говори за ресоциализация на пациентите, което може да се случи в социума, не в гората. Постройките трудно се поддържат, трудно се отопляват, трудно се водоснабдяват”, уточни директорът на държавната психиатрия д-р Цветеслава Гълъбова.

Повод за разговора е проверката на Софийската градска прокуратура в лечебни заведения за психиатричната помощ след редица нарушения. Част от предложенията за промени са да има видеонаблюдение във всички психиатрични болници, в които има мерки за физическо ограничаване на болните и записите да се съхраняват.

#наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници