Над 70% от учениците в България са пробвали наркотици

Над 70% от учениците в България са пробвали наркотици

pixabay

A A+ A++ A

Над 70 процента от учениците в България са пробвали наркотици според неофициални данни на граждански организации, позоваващи се на анонимни анкети, направени от експерти, работещи на терен, сред непълнолетни. Трябва да има програма за превенция на употребата на наркотици, както и Национален център по превенция, заяви Калин Таушанов от гражданската инициатива „Един грам Живот", в която са обединени над 180 родители.

Инициативата е насочена към превенция на зависимостите при подрастващите, а Управителният съвет на „Клуб за граждански инициативи" организира на 11 ноември Втора национална конференция по линия на превенцията на употреба на наркотични вещества, съобщи Таушанов.

По думите му официална статистика за мащабите на проблема липсва, а данните на гражданската инициатива сериозно се разминават с тези на Националния фокусен център за наркотици и наркомании, според които това е проблем за 1,7 на сто от децата.

На този етап в България превенция, насочена към родители, няма, каза Калин Таушанов. „А какво правят наркотиците – те ти взимат детето, превръщат най-любимото ти в твой враг", допълни той.

Таушанов разказа, че срещата с наркотиците се случва вече все по-рано – деца на по 13-14 години експериментират, понякога употребяват и всеки ден, а реално до навършването на 16 години на детето родителите няма към кого да се обърнат за помощ. В България има само един лицензиран център за работа с непълнолетни. Националният център по наркомании е закрит, а функциите му са поети от дирекцията „Психично здраве" към Националния център по обществено здраве и анализи, каза Таушанов. Той отбеляза също, че в България детска психиатрия има само в София.

В същото време първата среща с наркотиците е лесна – най-често в училище или в квартала, като те се разпространяват и от съученици, ефектите обаче са пагубни – деца отключват шизофрения, психични разстройства, наркотиците могат да доведат и до инсулт, парализи.

Наркотиците стават все по-леснодостъпни и с все по-непознати ефекти

Дрогата вече се прави и вкъщи, става все по-леснодостъпна и с все по-страшни и непознати ефекти, допълни Таушанов. „Ако си купиш бутилка водка, виждаш какъв процент алкохол съдържа, но вземеш ли синтетичен наркотик - ефектите са неясни", каза той и посочи, че проблемът с липсата на превенция е и част от "войната на пътищата". Пример за това е случаят с Милен Цветков. По думите му обаче обществото продължава да бъде толерантно към употребяващите наркотици, почти не ги забелязва, докато ефектите от тях не настигнат децата ни.

Целта е да бъде създаден Национален център по превенция за родители и деца

Целта на кампанията „Един грам живот" е да бъде създаден Национален център по превенция за родители и деца. Идеята е превенцията да започне още в периода 4-8 клас, като организаторите целят да се обединят групи от деца, родители и учители, които да си сътрудничат така, че тази ранна и страшна среща с наркотиците да не се случи или ако се случи, детето да е подготвено и да откаже. На предстоящата конференция са поканени експерти от различни сфери, с които да се обсъдят адекватни подходи, чрез които децата в различните възрастови периоди да бъдат добре подготвени какво предстои. Системен подход, който да се прилага в семейна и училищна среда, и да подпомогне сформирането на устойчива група в групата.

Таушанов разказа, че учителите също водят всекидневна битка с проблема с употребата на наркотици. Понякога дори са и сами в тази борба, тъй
като родителите рушат авторитета на учителя, а в същото време прехвърлят цялата отговорност за възпитанието на децата към тях.

По думите на Таушанов съществена част от програмата за превенция, която предстои да бъде разработена, е изграждането на социални и емоционални умения у децата. И тъй като ранната превенция следва да започне в семейството, родителите също трябва бъдат подкрепени в процеса на надграждане и обогатяване на собствените си качества като родители и да бъдат активни участници в процеса.

Наркотиците, хранителните разстройства, хазартът са сред основните проблеми на съвременното ни общество, има села с по шест къщи, без аптека, но с казино, отбеляза Таушанов.

Обратното на зависимост е "заедност"

"Придобиването на добър аресенал от социални умения, умения за справяне с емоциите и с различни житейски ситуации може да предпази децата от употребата на психоактивни вещества, в това число и алкохол. За да се извършва качествена превенция при малолетни деца, на практика родителите трябва да се ангажират с този процес и да я прилагат първо в семейството. Разбира се, за да знаят какво и как да правят, имат нужда от подкрепата на специалисти в областта", казва Мариела Кирова, национален координатор на "Един грам Живот".

По думите ѝ при непълнолетните основен фактор за ефективна превенция е доброто взаимодействие между деца - родители - учители - експерти. Обратното на зависимост е "заедност", т.е. само заедно ние ще можем да противодействаме на тревожните тенденции с експериментирането и употребата на наркотични вещества от деца и непълнолетни, заяви Кирова.
(БТА, Валерия Димитрова, Екатерина Тотева)

#наркотици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »