"Трансперънси интернешънъл" ни нареди на 67-мо място от 180 държави по усещане за корупция

"Трансперънси интернешънъл" ни нареди на 67-мо място от 180 държави по усещане за корупция
A A+ A++ A

Позицията на България в годишния Индекс за възприятие на корупцията на международната организация "Трансперънси интернешънъл" се подобрява през 2023 г. Това показва докладът на организацията, публикуван във вторник, съобщи svobodnaevropa.bg. Страната обаче остава на дъното на класацията сред страните от Европейския съюз (ЕС) заедно с Унгария и Румъния.

Данните идват на фона на взаимни обвинения в корупция между президента Румен Радев и председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски, който е част от управляващото мнозинство на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ГЕРБ. Двете формации сформираха общ кабинет през пролетта на 2023 г. след няколко последователни неуспешни избора.

В изследването са включени 180 държави, които са класирани според възприеманите в тях нива на корупция в публичния сектор. Резултатите се изчисляват по скала от нула до 100, в която нулата означава много високо ниво на корупция, а 100 – среда, в която няма усещане за такава.

През 2023 г. България се нарежда на 67-мо място по усещане за корупция. Това е изкачване с няколко места спрямо миналогодишното класиране, когато страната се нарежда на 72-а позиция.

В доклада се отбелязва, че в България остават значителните проблеми с върховенството на закона и олигархичното влияние, въпреки предприетите законодателни реформи на няколко поредни правителства.

Резултатът на България е 45 точки, което е увеличение с 2 точки спрямо предишната година. През последните няколко години резултатът на страната се движи между 41 и 44 точки. Тя обикновено се нарежда сред последните страни в ЕС.

През 2023 г. само Унгария отбелязва по-нисък резултат - 42 точки. На дъното на класацията за ЕС е и Румъния с 46 точки. Дания (90), Финландия (87) и Норвегия (84) заемат първите места в класацията.

Средната стойност на страните в Западна Европа и ЕС е 65 точки. Макар това да остава регионът с най-висок среден резултат в изследването, "Трансперънси интернешънъл" пише, че за първи път от десетилетие в него се забелязва спад на резултата.

Организацията отдава това на подкопаването на антикорупционните мерки, отслабването на контрола, ерозията на политическия интегритет и намаляването на общественото доверие.

Освен това в доклада се посочва, че в част от страните съдебните системи остават проблемни.

"Слабостите в съдебните системи създават пречки пред достъпа до правосъдие и не позволяват на съдилищата ефективно да ограничават правомощията на правителството. В най-лошия случай политизирането на съдебната и правната система и правоприлагащите органи е довело до неконтролирани злоупотреби с власт", пише в доклада.

В този регион през 2023 г. от 31 оценени държави само 6 са подобрили резултата си, а 8 са в низходяща тенденция от 2012 г. насам.

Няколко държави, които традиционно са на върха на класацията са отбелязали исторически най-ниските си резултати. Сред тях са Швеция (82), Нидерландия (79), Исландия (72) и Обединеното кралство (71).


#корупция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници