4 г. затвор получи известният блогър Игор Гиркин за критиките срещу Путин

4 г. затвор получи известният блогър Игор Гиркин за критиките срещу Путин
A A+ A++ A

Екс командирът на сепаратистите в Донбас, бивш мног близък съратник на Путин и военнопрестъпник Игор Гиркин беше осъден на четири години затвор след многократните си критики срещу Кремъл и президента Владимир Путин.

Гиркин, който се нарича и с псевдонима "Стрелков", допринесе за разпалването на конфликта между подкрепяните от Кремъл сепаратисти и въоръжените сили на Киев в Донбас в Източна Украйна през 2014 г., предаде АФП.

Московският градски съд съобщи, че е признал 53-годишния за виновен в "публични призиви за извършване на екстремистка дейност" и че той ще излежи присъдата си в колония с общ режим.

"Аз служа на Отечеството!", извика Гиркин след прочитането на присъдата. Негови последователи се бяха събрали пред съда по-рано.

Междувременно руската полиция арестува трима от протестиращите, които се бяха събрали пред съда в подкрепа на Гиркин. Един от задържаните крещеше "Свобода за Гиркин", а част от демонстрантите държаха плакати с националистически лозунги.

Гиркин беше арестуван миналата година по обвинения в "екстремизъм" след месеци на публични атаки срещу руските военни лидери и президента Владимир Путин, когото той критикува, че не е предприел по-агресивна офанзива срещу Украйна.

Той нарече Путин "стар идиот" и каза, че "страната няма да преживее още шест години на тази страхлива посредственост на властта" в някои от последните си публикации в социалните медии преди ареста му.

Неговата остра критика, публикувана всеки ден в многочасови видео блогове в каналите му в социалните мрежи, беше толерирана от властите в продължение на месеци, дори когато либералните опоненти на Кремъл получиха тежки присъди за противопоставяне на военната кампания.

Но настроението в Москва се промени, след като командирът на Вагнер Евгений Пригожин и стотици негови войници започнаха бунт миналия юни, за да свалят военното ръководство на Русия.

Арестът на Гиркин беше демонстрация на високо ниво, че Русия овладява националистическите критици.

"Съмнителен" екстремист

Зад решетките в предварителния арест Гиркин организира обречена кампания да се кандидатира срещу Путин на президентските избори през март, затвърждавайки антикремълската си позиция.

В интервю за руски медии от затвора той каза, че страната е "влязла в период на остра нестабилност" и е изправена пред "неизбежна катастрофа".

Гиркин изгради имидж на ключовата фигура зад първоначалната намеса на Москва в Украйна през 2014 г.

Москва анексира Кримския полуостров същата година след проевропейска революция в Киев, която свали приятелски настроения към Москва президент на страната.

Гиркин, бивш офицер от ФСБ, формира и командва подкрепяните от Москва сили в Донбас, извеждайки войски от база в превзетия град Славянск. Смята се, че там той е наредил екзекуции за престъпления като дребни кражби.

Осъден за трагедията на полет MH17

"Стрелков" беше един от тримата мъже, осъдени от съд в Нидерландия миналата година на доживотен затвор задочно за свалянето на самолет MH17 на Malaysian Airlines над Източна Украйна през юли 2014 г.

Почти 300 души бяха убити, когато ракета, изстреляна от територия, контролирана от бунтовниците, удари самолета. Москва и досега отрича участието си и отказваше да екстрадира Гиркин в Нидерландия.

„На Запад вече ме признаха за терорист, а в родината ми имам съмнителната слава на екстремист“, каза той след ареста си.

Игор Гиркин напусна Източна Украйна малко след свалянето на MH17, превръщайки се в ултранационалистичен блогър и поддръжник на твърдолинейната идеология „Новоросия“, която призоваваше Русия да погълне огромни части от Украйна.

Когато Русия изпрати войски в Украйна на 24 февруари 2022 г., той каза, че цялата страна трябва да бъде превзета с „бърза и решителна победа“, но в рамките на дни се разочарова от "големите грешки" на Русия, превръщайки се в непоколебим критик на начина, по който Москва провежда офанзивата.

Гиркин искаше цялата политическа система на Русия да бъде поставена на здрава военна основа и значително повече хора и ресурси да бъдат хвърлени за целите на офанзивата.

#игор гиркин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници