Всяка година, прекарана в учебно заведение, увеличава продължителността на живота

Всяка година, прекарана в учебно заведение, увеличава продължителността на живота

canva

A A+ A++ A

Всяка година, прекарана в училище или университет, увеличава продължителността на живота, докато непосещаването на училище е толкова смъртоносно, колкото пушенето или пиенето на твърде много алкохол, съобщи "Албениън пост", предаде БГНЕС.

Това сочи първото систематично проучване, което пряко свързва образованието с ползите за продължителността на живота.

Въз основа на данни от индустриализирани страни като Обединеното кралство и САЩ, както и от развиващи се страни като Китай и Бразилия, прегледът установи, че рискът от смъртност при възрастните намалява с 2% за всяка година, прекарана в редовна форма на обучение.

Завършването на начално, средно и висше образование е равносилно на здравословна диета през целия живот, като намалява риска от смърт с 34% в сравнение с хората без формално образование, според рецензирания анализ в списание The Lancet Public Health.

В противоположния случай непосещаването на училище по всяко време е толкова вредно за здравето на възрастните, колкото консумацията на пет или повече алкохолни напитки на ден или пушенето на 10 цигари на ден в продължение на десетилетие.

Проучването допринася за усилията в Англия да се гарантира, че децата посещават училище, като експертите твърдят, че резултатите подчертават връзките между посещаването на училище и здравето.

Това означава също така, че увеличаването на възрастта на завършване на училище и увеличаването на броя на младежите, които продължават образованието си, може да допринесе за увеличаване на продължителността на живота в бъдеще.

Въпреки че ползите от образованието за продължителността на живота са известни отдавна, прегледът на учени от Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU) и Вашингтонския университет в Сиатъл е първият, който дава количествена оценка на броя на годините на образование и връзката им с намаляването на смъртността.

Нийл Дейвис, професор по медицинска статистика в Университетския колеж в Лондон и експерт по връзките между образованието и здравето, който не е участвал в изследването, го определи като "впечатляваща работа".

"По-високият процент отсъствия може да доведе до това децата да пропуснат бъдещи ползи за здравето", отбеляза Дейвис.

"Струва си да се отбележи, че повишените нива на отсъствия от училище имат далечни последици, освен ефекта им върху здравето", добави той

#училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници