Предприемач посъветва: Изкарвайте курсове за изкуствен интелект, пазарът на труда има нужда от вас

Предприемач посъветва: Изкарвайте курсове за изкуствен интелект, пазарът на труда има нужда от вас

canva

A A+ A++ A

За всеки човек е полезно знанието за изкуствен интелект (ИИ), то дава разбиране накъде отива бъдещето и как се отразява технологията на икономиките. В подбора на кадри ще се използва ИИ, като помага в проучването на служители. Все още е рано да говорим за интервюта, водени от ИИ, тъй като той не може да преценява мотивацията на кандидатите, което е изключително важно за компаниите, коментира Ивайло Славов, предприемач и инвеститор, в интервю за "Блумбърг".

"Наблюдаваме нормализиране на на труда сред ИТ и BPO компаниите у нас, като значителните темпове на ръст от последните 10 г. са се успокоили и тази година се очаква ръста да е по-слаб", каза още той.

Световната икономическа криза оказва влияние върху планирането на проекти на компаниите и се отразява на страната ни, тъй като много сектори у нас са експортно насочени – към страни, в които се наблюдава забавяне на икономиката или рецесия. Войните оказват влияние върху веригата на доставки, а дигитализацията и трансформацията към прилагането на изкуствен интелект заменят чисто автоматичните и повтаряеми професии, но засилва търсенето на креативни и идейни хора.

„Според мен всички индустрии, които са в криза, са забавили част от дигиталните си инвестиции. Ние слушаме всеки ден как Bosch съкращава хора от дигиталните си отдели, първо стартираха големите международни софтуерни компании като: Microsoft, Amazon, Oracle – всички те започнаха със съкращения в началото на миналата година. Всъщност това е цялата тази трансформация към ИИ, към нови дигитални технологии, към новото време, към което вървим, с което искам да кажа, че традиционните услуги, които се предлагаха, реално погледнато намаляват в момента и там се освобождават хора. Обратно на това, във всички неща, които са свързани с новата реалност, говорейки за ИИ, електрически автомобили, за всички неща, които са свързани с новата реалност – там има страхотно търсене на талант. Тези неща да се балансират ще са необходими тази и следващата година ще имаме по-дълъг период за адаптация", коментира предприемачът.

Той смята, че всеки човек, който търси развитие в бъдеще в сектора на ИТ и BPO, е задължително да изкара курс за ИИ и да разбере влиянието му върху икономиките. „Аз съветвам всеки човек. Аз самият съм взел вече няколко сертификати. Това е супер интересно и важно да разбереш накъде отива бъдещето.“

Изкуственият интелект се прокрадва и в HR бранша, тъй като технологията може да се използва за подбор на кадри. Гостът обясни, че комбинирането на традиционните методи като CV и мотивационно писмо с проучване чрез ИИ ще даде най-добър поглед, за кандидатстващите за работа. Изцяло водене на интервю от ИИ все още е рано да бъде приложено, тъй като технологията трудно би анализирала мотивацията на човек, което е изключително важно за компаниите.

#изкуствен интелект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници