Синдикатите: Жизненият минимум за един човек за тази година е около 1500 лева

Синдикатите: Жизненият минимум за един човек за тази година е около 1500 лева

Стоп кадър/НОВА НЮЗ

A A+ A++ A

Един от основните въпроси, свързани с демографската криза, е осигуряването на финансово спокойствие. Другият е недостигът на места в яслите и детските градини. Това каза Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ "Подкрепа“, в студиото на NOVA NEWS.

"Жизненият минимум за един човек за тази година е около 1500 лв. Говори се, че инфлацията намалява, но това не е дефлация. Цените продължават да растат от висока база, бавно, но сигурно. Доходът почти не мърда и жизненият стандарт отива надолу“, каза Кацарчев. Той поясни, че ниската раждаемост до голяма степен се определя точно от финансовите проблеми на хората.

Икономистът запита как се справят семействата, в които родителите получават по 500 или 900 лв. заплата или само един от тях работи.

Кацарчев коментира и темата с протестите на служителите в градския транспорт. Той поясни, че в момента се обсъжда дали ще има ефективна стачка. Икономистът поясни, че исканията са за по-голям ръст на заплатите и по-добри условия на живот.

Кацарчев каза, че ако има "внос на работници“ от други страни, това ще доведе до неконкурентност на пазара на труда.

Икономистът коментира и недоволството на медиците. Той акцентира на недостига на медицински сестри и проблемите в обучението на здравните работници. Кацарчев запита защо е необходимо да съществуват толкова много болници. "Няма никаква политика по отношение на здравеопазването, която да има отношение и към демографията“, подчерта той.


#Атанас Кацарчев #КНСБ #работещи бедни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници