СДС номинира кандидат за КС след обещаната подкрепа от ГЕРБ

СДС номинира кандидат за КС след обещаната подкрепа от ГЕРБ
След среща на премиера Борисов с председателя на СДС Емил Кабаиванов (на снимката) в понеделник дясната партия ще предложи свой кандидат за КС във вторник. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

СДС ще номинира свой кандидат за конституционен съдия, след като в понеделник премиерът Бойко Борисов призова за това след среща с председателя на дясната партия Емил Кабаиванов.

Кандидатурата ще бъде обявена в 12:30 часа във вторник след заседание на националното ръководство на СДС, предаде БНТ.

В понеделник министър-председателят обеща депутатите от ГЕРБ да подкрепят кандидат за член на Конституционния съд, издигнат от СДС като член на ЕНП и най-стара дясна партия в България.

По думите на Бойко Борисов кандидатът може да бъде и от името на Синята коалиция, но като условие постави да се избере „най-добрият, най-достойният конституционен съдия, да го предложат, да мине всичките прозрачни процедури“.

От СДС пък разпространиха съобщението, че „след проваления избор на Венета Марковска и създалата се патова ситуация партията реши да излъчи кандидатура за член на Конституционния съд“.

„СДС е доказал през годините, че може да поеме отговорност в тежки за държавата моменти. Убедени сме, че с една достойна кандидатура ще се разсече съществуващия „гордиев възел“ в съдебната система“, пише още в съобщението.

Веднага след срещата на Бойко Борисов с Емил Кабаиванов се появиха слухове, че на тези условия отговоря председателят на 38-ото Народното събрание Йордан Соколов. Пред „Дневник“ той отрече да са водени разговори с него и отказа повече коментари.

Само преди ден Йордан Соколов поздрави президента Росен Плевнелиев за спирането на клетвата на Венета Марковска. Медийната му изява захрани съмненията, че тъкмо той е юристът, който СДС ще издигне за поста.

Късно вечерта в понеделник в медиите се появи и името на президента Петър Стоянов (1996–2002 г.) сред сочените за кандидат за конституционен съдия.

Не е известно как ръководството на СДС ще издигне в парламента кандидат, защото деветимата депутати на партията в „Синята коалиция“ са лоялни към фракцията „Единство“ на Мартин Димитров.

#СДС #Емил Кабаиванов #Бойко Борисов #премиер на България #Конституционен съд #Венета Марковска #Йордан Соколов #Синята коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"