160 шествия във Франция срещу закона за имиграцията днес

160 шествия във Франция срещу закона за имиграцията днес

Pixabay

A A+ A++ A

Широка коалиция от противници на закона, който предвижда мерки, усложняващи имиграцията във Франция, призоваха за протести днес срещу влизането му в сила, предаде Франс прес.

Четири дни преди дългоочакваното решение на Конституционния съвет тези противници се надяват да съберат хора извън традиционните си съюзници, за да окажат натиск върху правителството. Според тях приемането на закона е идеологическа победа на крайната десница, отбелязва агенцията.

Изпълнителната власт може бързо да обнародва закона, който беше приет в средата на декември с подкрепата на крайнодясната партия "Национален сбор", освен ако Конституционният съвет не отмени напълно на 25 януари. Това предаде БТА.

За днес са планирани над 160 шествия в цялата страна, включително едно в Париж в 13:00 ч. по Гринуич. Призив за протести отправиха 201 известни личности - актьори, писатели, журналисти, синдикалисти и др.

"Призоваваме президента на републиката да не обнародва този закон", пишат авторите на призива, "защото искаме да обединим хората и да проявим солидарност, а не да разделяме безкрайно нашето общество". Според тях законът "е изготвен под диктовката на търговците на омраза, които мечтаят да наложат своя проект за "национално предпочитание" във Франция".

Става въпрос за многобройните допълнения, направени от парламента към първоначалния текст на правителството, които придават силно десен оттенък на закона, който първоначално е бил замислен да се основава на две части - едната репресивна за "провинилите се" чужденци, а другата насърчаваща интеграцията. Сега законопроектът включва множество спорни мерки, като по-строги условия за достъп до социални помощи, въвеждане на миграционни квоти и възстановяване на престъплението "незаконно пребиваване".

"Демонстрациите на 21-ви трябва да покажат, че общественото мнение не е на страната на расистите и фашистите", призова в петък групата "Марш на солидарността", която от няколко седмици е на първа линия по улиците.

На 14 януари хиляди хора вече излязоха на шествия, за да поискат "пълното оттегляне" на този текст и да поддържат "натиска" преди решението на Конституционния съвет, по призив на асоциации за защита на имигрантите.

#Франция #протести #имиграция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници