ГЕРБ-СДС обвини кмета Васил Терзиев в цензура

ГЕРБ-СДС обвини кмета Васил Терзиев в цензура

ФБ/ПП ГЕРБ

A A+ A++ A

Целият Столичен общински съвет (СОС) бяхме поканени от кмета на София Васил Терзиев на работа среща в залата на СОС да обсъдим предложения проект за бюджет на Столичната община за 2024 година. "Въпреки настояването на нашата група, на колегите от БСП и на другите групи да се излъчва на живо работната среща, кметът Терзиев еднолично забрани това, съобщи днес пред журналисти общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

Според него това е абсолютно безпрецедентно, посочи БТА. При всичките декларации за публичност и прозрачност кметът Терзиев забрани излъчването на обсъжданията на бюджета.

Кметът Терзиев си тръгна на 15-ата минута от обсъждането, след като общинските съветници от ГЕРБ Татяна Георгиева и Мирослав Боршош му зададоха въпроси по бюджета на Столичната община, съобщи още Георгиев. По думите му първият въпрос, на който Терзиев не е отговорил, е бил "ще има ли поне една нова детска градина в бюджета за догодина извън тези, които от ГЕРБ са планирали". "Два пъти каза, че не знае, на третия път стана, фръцна се и си тръгна от работната среща", каза Георгиев.

Според него поведението на кмета е изключително неуважително и показва много ясно какви са причините СОС да не работи. Георгиев настоя кметът на София да се извини незабавно на СОС и изрази надежда скоро да отговори на важните и добронамерени въпроси "като този, от който избяга". Георгиев каза, че не е станало ясно откъде обещаните от кмета 40 млн.лв. за увеличение на заплатите в градския транспорт ще бъдат дадени. "Парите ги няма в бюджета, но тези 40 млн.лв. за увеличение на заплатите са необходими", каза Георгиев.

Той определи като скандално, че бюджетът е представен от Иван Матов, който ще бъде зам.-кмет на София, но още не е. "Това е фарс, Общината не е частна корпорация, затворена компания, а публична институция", каза Георгиев. Той попита кой всъщност е Иван Матов и има ли достъп до деловодните системи на Столичната община.

Според Георгиев в Общината се създава паралелна власт в нарушение на закона. "Хора, които не са назначени за заместник-кметове, стоят в кабинетите на заместник-кметовете, вършат тяхната работа, но не носят отговорност на заместник-кметове. Така е по строителството и по транспорта", посочи Георгиев. Той добави, че на срещата днес не е имало заместник-кмет по финанси, който да представи бюджета.

Общинският съветник попита допусната ли е евентуална безстопанственост в особено големи размери за над 5,7 млн.лв. за проектите в междублоковите пространства, които не са отчетени на време по европейската програма и така се предвижда да бъдат платени с пари от джобовете на софиянци. 5,7 млн.лв., които са забравили да ги поискат от държавата, за да можем да ги отчетем и да бъдат 90 % безвъзмездни, заяви Георги Георгиев.

Според общинския съветник остава неясно и защо се спира социалната програма за деца със синдром на Даун и със специални образователни потребности, която вече не е в бюджета.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС каза, че инвестиционната програма на Столичната община, предложена от екипа на кмета, е продължение на тази, която години наред Йорданка Фандъкова е залагала и сега я представят като своя. Това не е прозрачност, няма възможност да се зададат въпроси, а те са много - за култура, за образование, за инфраструктура, за спорт, посочи Прошков. Той допълни, че бюджетите досега са обсъждани с всяка една политическа група в СОС поотделно, със синдикати, с неправителствени организации, а сега всичко това липсва. Сега няма прозрачност, няма подробно обсъждане, няма уважение в СОС. Защо трябва да понасяме критика, като задаваме въпроси, отбеляза Прошков. Той обърна внимание и на това, че са минали три месеца, откакто новият кмет влезе в длъжност, но все още екипът му не е представен и има още незаети ресори.

Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС заяви, че предлаганият бюджет съвпада на 90 % с бюджета, подготвен от ГЕРБ-СДС в предишния мандат. Новите детски градини, пътища, трамвайни трасета са проектите, изготвени от екипа на Йорданка Фандъкова.

Татяна Георгиева, също общински съветник от ГЕРБ-СДС, каза, че въпреки отправените запитвания, няма никаква яснота ще продължат ли проектите и инициативите по програмата "Европейска столица на спорта". Георгиева подчерта, че така се обезсмислят дългогодишните усилия на екипа на кмет на София Йорданка Фандъкова в сферата на спорта, тъй като се поставят под риск, планирани вече инициативи.


#ПП-ДБ #Васил Терзиев #цензура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници