The Hill: Черно море се превърна в център на гравитацията във войната в Украйна

The Hill: Черно море се превърна в център на гравитацията във войната в Украйна

БТА

A A+ A++ A

Черно море се превърна в център на войната в Украйна, пише бившият председател на Фондация "Джеймстаун“ Глен Е. Хауърд в статия за американския вестник The Hill.

Знаменитият пруски военен теоретик Карл фон Клаузевиц е казал, че "талантът на стратега е да идентифицира решаващата точка и да концентрира всичко върху нея“. Президентът на Украйна Володимир Зеленски започна новата година, като очерта тази точка в интервю за британското списание The Economist, в което увери, че Крим и Черно море ще станат фокус на действията на Въоръжените сили на страната (ВСУ). Изолирането на Кримския полуостров и унижаването на руските военни сили там "е изключително важно за нас, защото това е начинът да намалим броя на атаките от този регион“, обясни Зеленски.

Макар ВСУ да не успяха да постигнат решителен пробив в сухопътните боеве през 2023 година, във войната в морето постигнаха забележителен успех. Украйна успя да нанесе голям удар на Черноморски флот на Руската федерация благодарение на безмилостната морска и въздушна кампания, в която бе използвана комбинация от морски дронове и произведени от Великобритания крилати ракети Storm Shadow. Така ВСУ принудиха руснаците да се оттеглят в своя военноморски бастион в Севастопол. След неотдавнашното унищожаване на десантния кораб "Новочеркаск“ в края на декември британският министър на отбраната Грант Шапс похвали успеха на тази кампания, като обяви, че Русия е загубила 20% от своя Черноморски флот само през последните четири месеца.

Украйна на практика спря руската морска блокада на Одеса и възобнови износа си на зърно и други суровини от стратегическото си черноморско пристанище. Посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк съобщи, че "400 кораба, превозващи 13 милиона тона товари, са преминали през Черноморския хуманитарен коридор от август. Това е значително постижение, тъй като Украйна продължава да храни света“.

Следващата стъпка в Черно море е Западът да помогне на Киев да се насочи към Крим - незаконно анексиран от Русия през 2014 година - и да прекъсне логистичната спасителна линия на Москва за нейните сили, действащи в Южна Украйна. Двама пенсионирани американски генерали многократно са подчертавали спешността да се помогне на Украйна да постигне тази цел. Според Бен Ходжис, бивш командващ американската армия в Европа, Крим е "решаващият терен на войната“. Бившият върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа генерал Филип Брийдлав повтори това, като подчерта: "Ако дадем възможност на Украйна да успее да удари Крим — всеобхватно, упорито и прецизно — Русия ще бъде принудена да преосмисли позицията си там“.

Един от ключовете за прекъсване на логистичната спасителна линия на Русия за нейните сили в Крим е мостът над Керченския пролив. Неговото унищожаване би ограничило сериозно способността на Москва да снабдява армията си в Южна Украйна и значително ще отслаби силите й като цяло. След това украинските бронетанкови сили биха могли да си пробият път през линията "Суровикин“, за да стигнат до Азовско море, съкращавайки руските сили наполовина – разбира се, ако успеят. Украинските фронтови линии при Работино в момента са само на около стотина километра от бреговете на Азовско море.

Украйна атакува Кримския мост два пъти, последно миналия юли с безпилотен катер, което принуди Москва временно да спре автомобилния и железопътния трафик през съоръжението. В интервюто си за The Economist Зеленски призова Запада да помогне на Украйна да разруши моста, като предостави на Киев произведените в Германия далекобойни крилати ракети Taurus - нещо, което служители в правителството в Берлин, очевидно с подкрепата на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, отказаха да направят поради опасения от ескалация на войната.

Зеленски разбира, че Taurus би бил идеалното оръжие за унищожаване на моста, който вече е отслабен от предишни атаки. Проектирана като разбиваща бункери крилата ракета, Taurus може да бъде изстреляна от въздуха от украинските Су-24, които вече успешно използват Storm Shadow. А ако самолетът бъде оборудван с вторичен заряд, то той може да причини опустошителни щети на всяка структура с армиран бетон.

Както Клаузевиц пише преди близо два века, от военните стратези зависи да идентифицират "решаващата точка“ и да се концентрират върху нея. Зеленски ни призова да имаме предвид, че решаващият терен е Крим и че германската крилата ракета Taurus може да бъде единственото оръжие, предоставено от Запада, което може да помогне на военните на страната му да унищожат моста на Керченския пролив - и да превърне 2024 година в повратна точка във войната.

#Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници