Богаташи от цял изкупуват луксозните имоти в Гърция

Богаташи от цял изкупуват луксозните имоти в Гърция

pixabay

A A+ A++ A

Перспективите на гръцкия пазар на луксозни жилища остават особено положителни за 2024 г., въз основа на доклад на Sotheby’s International Realty, който анализира картината на 83 международни пазара, пише Kathimerini.

Както заяви председателят и главен изпълнителен директор на Greece Sotheby’s International Realty, Савас Савайдис, "гръцкият пазар на луксозни имоти е във фаза на трансформация, привличайки широк и международен кръг от купувачи. По-специално, той привлича международни инвеститори от региони като Централна Европа, Египет и Австралия, отваряйки нови перспективи за сектора“.

Това са хора, които доскоро не са поставяли Гърция в "списъка“ с възможни инвестиционни страни за закупуване на луксозна резиденция.

Важна роля за това развитие играе фактът, че гръцката икономика продължава да се възстановява, за разлика от несигурността, която е засегнала други икономики.

В същото време, както посочи Савайдис, "по-лесният достъп до заеми в сравнение с предишни години се оценява като стимул за повече купувачи да инвестират в луксозни имоти в Гърция“.

По думите му, възникваща тенденция на международния пазар е пренасочването на заинтересованите страни към по-малки и по-използваеми домове, развитие, което позволява на купувачите да обмислят опции в някои от по-слабо развитите райони на страната, както и на островите.

Очаква се притокът на купувачи с високи доходи към гръцкия пазар на недвижими имоти да се увеличи с 20% през 2023 г. годишно, достигайки 1200 инвеститори, според свързан доклад на Berkshire Hathaway HomeServices, в който гръцкият пазар е на седмо място в световна класация на най-популярните страни за придобиване на луксозни жилища. Всъщност гръцкият пазар изпревари както Португалия, така и Испания, които бяха съответно на девето и 14-то място.

Berkshire Hathaway също отбелязва увеличение на американските купувачи с 15-20% в сравнение с 2022 г. Купувачите от САЩ се насочват към имоти на Атинската Ривиера, северните предградия на Атика и популярни острови, като Миконос, Санторини и Парос в Цикладите, както и Крит, Корфу и Родос.

#Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници