Европрокуратурата разследва ДДС измама за 19 млн. евро в България и още 5 държави

Европрокуратурата разследва ДДС измама за 19 млн. евро в България и още 5 държави

AP/European Union-EP 

A A+ A++ A

Европейската прокуратура е извършила 25 претърсвания и разследване в шест държави в рамките на акция, насочена към предполагаема измама с ДДС на стойност 19 млн. евро. Тя е свързана с мобилни телефони втора употреба, внесени от Хонконг, ОАЕ и САЩ, посочват на сайта на ЕРРО.

Разследването, ръководено от Европейската прокуратура в Мюнхен, е с кодово име "Concertina" и обхваща България, Германия, Италия, Малта, Нидерландия и Словения. По време на претърсванията са иззети голям брой документи, електронни устройства и доказателства, както и 31 500 евро в брой и криптовалута на стойност около 40 000 евро. Замразени са няколко банкови сметки, като до момента са иззети най-малко 88 000 евро.

Става въпрос за предполагаема престъпна схема, при която дружества, базирани в няколко държави членки на ЕС, прилагат с измама намален ДДС при продажбата на мобилни телефони втора употреба, внесени от САЩ и други държави извън ЕС, за да увеличат незаконно печалбите си. Обикновено при продажбата на стоки втора употреба, закупени от частни лица в ЕС или от продавачи, които вече са платили пълния размер на ДДС за тези стоки, прекупвачът може да прилага така наречената схема за "облагане на маржа" при условията, определени в приложимото законодателство.

В такива случаи препродавачът трябва да плати ДДС само върху маржа на печалбата, която получава (разликата между цената, платена за стоката, и цената, на която тя е продадена), а не върху пълната продажна цена на стоката. Предполага се обаче, че разследваните дружества са прилагали тази разпоредба неправомерно, като са начислявали намален ДДС, въпреки че са дължали пълната ставка. Предполагаемата измама е позволила също така мобилните телефони да бъдат продавани на по-ниска пазарна цена, което е довело до нелоялна конкуренция.

Според разследването в периода 2019-2022 г. четирима заподозрени са работили заедно, за да измамят българските, германските и словенските данъчни власти с дължимия ДДС за употребявани смартфони, внесени от САЩ и други държави. Те са създали верига от дружества, занимаващи се с привидно законна доставка на стоки, в тристранни сделки, освободени от ДДС до крайната дестинация. Приема се, че те са се възползвали от факта, че по веригата на сделките са участвали няколко национални служби, за да симулират съзнателно евентуалното преминаване към облагане на маржа на цената - въпреки че са знаели, че изискванията за прилагане на това облагане очевидно не са били изпълнени.

Дружествата, участващи в предполагаемата измама, се намират в България, Германия и Словения и се управляват от четирите разследвани лица. Дружеството в Словения е закупило смартфоните от дружества в Хонконг, ОАЕ и САЩ, след което ги е продало на дружеството в България.

Източник:"Фокус"


#Европрокуратура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"