Ултиматум: Германските фермери заплашиха с нови протести, ако Шолц не оттегли съкращенията на субсидиите

Ултиматум: Германските фермери заплашиха с нови протести, ако Шолц не оттегли съкращенията на субсидиите

БГНЕС

A A+ A++ A

Германските фермери заплашиха, че ще повторят протестите си следващата седмица, ако правителството на канцлера Олаф Шолц не се откаже от планираните съкращения на субсидиите, които ще засегнат селскостопанския сектор, предаде АФП.

Хиляди земеделски стопани блокираха пътища с трактори в продължение на седмица, за да провалят плановете на коалицията на Шолц за премахване на данъчните облекчения за селското стопанство.

"Ако нищо не се случи с дизела за селското стопанство, следващите протести и действия ще започнат от следващата седмица", заяви Йоахим Руквид, ръководител на Федерацията на германските фермери.

Протестите накараха правителството частично да се откаже от съкращенията, като обеща да възстанови отстъпката от данъка върху превозните средства и да премахне субсидията за дизелово гориво в рамките на няколко години, а не веднага.

Фермерите обаче настояват, че този жест не е достатъчен.

"Всичко, което беше обявено досега, само предизвика още по-голямо раздразнение, вместо да успокои нещата", каза Руквид, призовавайки Берлин да предприеме действия и да "предотврати широкомащабни протести на фермерите".

Тройната коалиция на Шолц беше принудена да направи съкращенията, след като в края на миналата година Конституционният съд отвори дупка в държавния бюджет в размер на няколко милиарда евро.

Но икономиите бяха направени в момент, когато ориентираната към износ германска икономика вече беше подложена на силен натиск заради инфлацията.

Освен фермерите, работници от различни сектори - от металургията до транспорта и образованието - протестират на фона на повишаващите се цени и слабите икономически резултати.

Шолц обаче защити съкращенията като справедливи, а министърът на финансите Кристиан Линднер смело посрещна освиркванията, за да заяви на протеста на фермери от 15 януари, че "всеки трябва да даде своя принос", тъй като правителството се бори да намали разходите.

#Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници