Москва ще разкрие изборни секции в САЩ за президентските си избори

Москва ще разкрие изборни секции в САЩ за президентските си избори

БТА

A A+ A++ A

Посланикът на Москва във Вашингтон Анатолий Антонов обяви днес, че за президентските избори в Русия през март ще бъдат разкрити изборни секции в три руски дипломатически и консулски представителства, предаде Франс прес.

Съобщението идва в момент, в който отношенията между двете страни са на най-ниското си ниво след края на Студената война, като причината за това е конфликтът в Украйна.

Русия, на която са наложени много санкции от страна на западните държави, все още не е обявила дали смята да разкрива секции в европейски държави, които е обявила за „неприятелски“. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза миналата седмица, че решението ще бъде взето до края на януари, след като руската страна се убеди в сигурността на изборния процес. Решението ще засегне милиони руснаци, които напуснаха страната след началото на офанзивата в Украйна през февруари 2022г. и се заселиха в други държави, голяма част от тях членки на Европейския съюз, пояснява АФП.

Изборите за президент на Русия са насрочени за 17 март, като президентът Владимир Путин вече обяви, че ще се кандидатира за пети мандат, с което престоят му в Кремъл ще продължи до 78-та му годишнина през 2030 г. Преизбирането му е почти безспорно в държава, в която всяка реална опозиция вече беше задушена.

„В САЩ предвиждаме три секции – в посолството ни във Вашингтон и в консулските служби в Ню Йорк и Хюстън“, каза днес в интервю, публикувано на сайта на посолството, руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов.

#САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници