Google призна, че Chrome ни следи и в инкогнито режима

Google призна, че Chrome ни следи и в инкогнито режима

pixabay

A A+ A++ A

Google обнови предупреждението в инкогнито режима на браузъра Chrome и вече напомня на потребителите, че този режим не означава пълна анонимност. Това е следстие от дело, по което интернет гигантът е постигнал споразумение, съобщава Ars technica.

Досега пускането на Incognito режима идваше със съобщение, че потребителят може да сърфира поверително и другите ползватели на устройството няма да виждат активността му. Според завелите делото обаче, това създава впечатление, че дейността им е напълно анонимна, включително и в интернет.

Това обаче не е така. Инкогнито режимите позволяват събирането на информация за активността от страна на сайтове и платформи. Тези данни може да са по-малко, но активността изобщо не е напълно анонимна.

Затова съобщението при пускането на режима сега е променено. Добавя се обясение, че "Incognito режимът не променя как сайтовете, включително Google, събират информация".

Делото обвиняваше Google, че не обяснява по никакъв начин какво се случва с инкогнито режимите и създава объркване сред потребителите. Компанията се защитаваше, като казваше, че потребителите са наясно, че използвайки дадена услуга, включително собствените ѝ, винаги има обмен на информация, включително за активността и потребителите са се съгласили с това, когато са инсталирали приложението. Друг аргумент на компанията беше, че темата е широко обсъждана в медиите и обществото и това също е дало достатъчно информация на ползващите режима.

Делото се води в Калифорния от 2020 г. На 26-ти декември 2023 г. Google и ищците обявиха, че са постигнали споразумение. Предстои то да бъде дадено на съда за одобрение, като тогава ще станат ясни и точните му параметри отвъд промяната на посланието в браузъра

#Google

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници