Украйна: Дори да свършат оръжията от Запада - ще се бием с Русия с тояги

Украйна: Дори да свършат оръжията от Запада - ще се бием с Русия с тояги
A A+ A++ A

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба предупреди, че "времето изтича" и Конгресът трябва да приеме ново споразумение за финансиране за повече военна помощ за Украйна.

Администрацията на Байдън и републиканците в Камарата на представителите не са постигнали по-широко споразумение за финансиране, което да включва допълнителни 60 милиарда долара помощ за сигурността за военните усилия на Украйна.

В интервю за ABC News Кулеба твърди, че повече пари за Украйна потенциално ще избегнат пряка конфронтация между НАТО и Русия, в която американските войски ще бъдат принудени да се намесят. "Каквато и да е цената на подкрепата на Украйна сега, цената на оправянето на бъркотията в света, ако Украйна загуби, ще бъде много, много по-висока", каза той. Той също така предупреди Съединените щати и техните съюзници за вида на сигнала, който руската победа в Украйна ще изпрати на други противници.

"Ако Западът не е в състояние да спре Русия в Украйна, кой друг може да ги спре в други части на света?", попита Кулеба. Обаче се зарече, че Украйна никога няма да отстъпи на Русия. "Дори да ни свършат оръжията, ще се бием с лопати", каза той пред ABC News по време на интервю в украинската столица, "Защото това, което е заложено тук за Украйна, е съществуването на тази нация".

Кулеба призна, че е имало моменти, когато е изпитвал желание да "удари в лицето" руския си колега Сергей Лавров в преговорите по време на ранния етап от нахлуването на Москва. "И мога да кажа, че това се случи два или три пъти. Единият случай беше с Лавров в (турския курорт) Анталия през пролетта на 2022 г. "Притиснат от идеята, че един ден Украйна ще трябва да преговаря с Русия, първият дипломат на Киев изключи всякакви преговори с режима на Путин, докато Украйна не се окаже в много по-силна позиция на бойното поле. Той призна, че руската армия е "научила уроците си" и сега е "далеч по-добре адаптирана към тази война", но прогнозира "още поражения" за Русия тази година. Руските сили станаха по-настоятелни на бойното поле през последните седмици, завладявайки малки участъци от територия в Източна Украйна около враждебния град Авдиевка. Украинският външен министър обаче заяви, че тези "минимални" руски печалби са дошли на "изключително висока цена" и той отхвърли идеята, че Русия сега има инерцията на бойното поле. Украински войници казаха пред ABC News, че огневата мощ на Русия и количеството и качеството на смъртоносните експлодиращи дронове правят войната по-тежка и смъртоносна за силите на Киев.

Кулеба призна, че войната е била "трудна", но отхвърли идеята, че руският президент Владимир Путин сега изглежда по-силен след неуспешната контраофанзива на Украйна през лятото. "Хитлер се преструваше на много силен в продължение на много години и всички знаем как свърши", каза Кулеба. В началото на първичния сезон на републиканците външният министър на Украйна каза, че не иска Украйна да бъде на видно място в американските предизборни дебати, добавяйки, че се надява Украйна да бъде "въпрос, който обединява, а не разделя". Фаворитът на Републиканската партия, бившият президент Доналд Тръмп, даде да се разбере, че ще спре помощта за Украйна. Запитан дали е притеснен от перспективата за второ президентство на Тръмп, Кулеба настоя, че Украйна "не се страхува от нищо" и каза, че страната му няма да се намеси в изборите в САЩ, нещо, в което Русия е обвинена на вота през 2016 г. През последните месеци Украйна непрекъснато изстрелва експлозивни дронове по цели в международно признатите граници на Русия. Кулеба отказа да коментира директно тези атаки, но намекна, че Киев се опитва да покаже, че войната в Украйна има неблагоприятно въздействие у дома, в Русия. "Президентът Путин трябва да обясни на хората си защо се случва всичко това", каза той. "Мисля, че е полезно да принуждаваме руските жители от време на време време да осъзнаят, че реалността извън тяхната телевизия е различна и може да бъде много, много по-лоша от тяхната пропаганда."

ABC News е видял доказателства, че компоненти, произведени от западни и американски компании, се използват в ракети, които Русия е изстреляла срещу Украйна. Украинският външен министър призова тези компании и правителството на САЩ да направят повече, за да предотвратят продажбата на тези компоненти на Русия чрез непреки и понякога непрозрачни търговски пътища. Кулеба призна, че "няма очевидно решение", но намекна, че "бизнес каналите могат да бъдат прекъснати", тъй като "финансовото разузнаване" може "доста лесно" да разкрие маршрутите, по които компонентите поемат, и твърди, че мерки могат да бъдат взети "чрез много задълбочена, ежедневна работа."

Доклад от миналата седмица на генералния инспектор на Министерството на отбраната на САЩ установи, че американски военни артикули на стойност около милиард долара, изпратени в Украйна, не са били правилно регистрирани и проследени от американски служители. Кулеба обеща на американската общественост, че "всичко, което ни давате, се използва за най-добрата цел за приключване на тази война с победата на Украйна възможно най-скоро".

Разследванията на САЩ и Европейския съюз не откриха доказателства, че западната военна помощ, изпратена на Украйна, е била злоупотребена. "Всеки опит на Русия да дезинформира света относно предполагаемото изтичане или незаконен трафик на американски оръжия в други части на света… се оказа фалшив", добави украинският външен министър. "Така че не вярвайте на фалшификати, вярвайте на Украйна", завърши Кулеба.

#Дмитро Кулеба #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници