Русия национализира най-голямата автокъща в страната

Русия национализира най-голямата автокъща в страната

БТА

A A+ A++ A

Руската прокуратура е завела дело в съд в Санкт Петербург за национализиране на автокъща "Ролф", която преди седмици беше поставена под временен държавен контрол, предаде Ройтерс.

Съдът посочи, че е приел иска на прокуратурата за изземане на всички акции на "Ролф", най-голямата руска автокъща, и свързаните с нея компании с аргумента, че става дума за "собственост, придобита в нарушение на антикорупционното законодателство". Веднъж иззети, акциите трябва да бъдат предадени на държавата, посочи съдът.

Руският бизнесмен Сергей Петров, който е собственик на "Ролф", отдавна е винен от руските власти, че незаконно изнася пари от страната, и срещу него има издадена заповед за арест. Петров, който живее в Австрия, отрича обвиненията.

През декември 2023 г. руският президент Владимир Путин постави "Ролф" под временен държавен контрол. Кремъл твърди, че мярката е следствие на "икономическа целесъобразност и в съответствие с действащото законодателство".

Петров окачестви случилото се като поредния удар по "инвестиционния пейзаж в Русия" и допълни, че "властите действат в интерес на една структура, която изкупува активи".

#Русия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници