Ген. Готовина призова сърбите да се върнат в Хърватия

Ген. Готовина призова сърбите да се върнат в Хърватия
Анте Готовина (вторият отдясно) се прибра в родната си Хърватия, след като получи оправдателна присъда от Трибунала в Хага по обвиненията в престъпления срещу човечеството. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Хърватският генерал Анте Готовина призова сърбите, които са напуснали Хърватия по време на войната след разпадането на Югославия, да се върнат по домовете си.

„Аз им казвам да се върнат в Хърватия. Те са граждани на Хърватия, това е тяхна, колкото и моя родина“, подчерта Анте Готовина в интервю за сръбския вестник „Курир“, цитирано от БГНЕС.

Той отправи това послание към хърватските сърби, след като в петък беше оправдан и освободен от Международния трибунал за бивша Югославия в Хага след обжалвана присъда за военни престъпления.

„Това е реалността. Щом нашите къщи са тук, техните също трябва да бъдат тук, ако те пожелаят, това е ясно. Онези, които имат домове тук и искат да се върнат, трябва да го сторят“, посочва генералът, чието изявление е цитирано от всички хърватски медии.

Според сдружения на сръбски жертви от войната в нея са били убити 1200 сърби, а други 220 000 са били принудени да напуснат домовете си.

Бившите хърватски генерали Анте Готовина и Младен Маркач напуснаха хагския затвор с полицейски конвой в петък, след като специалният съд на ООН отмени присъдите им за извършени военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Двамата бивши генерали, смятани за герои в родната си Хърватия, бяха оправдани от Трибунала в Хага, въпреки че получиха по съответно 24 и 18 години затвор на първа инстанция.

„Апелативното отделение произнася оправдателна присъда и нарежда незабавното освобождаване на Анте Готовина и Младен Маркач“, заяви съдия Теодор Мерон.

57-годишният Анте Готовина ръководеше операция „Буря“, която целеше отвоюването на самопровъзгласилата се република Сръбска Крайна – един от последните пунктове на съпротива, държани от хърватските сърби през 1995 г. Тя ускори края на войната в Хърватия.

#Хърватия #Сърбия #Трибунал в Хага #Анте Готовина #Младен Маркач #ООН #Югославия #престъпления срещу човечеството

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници