ВКС определи Районния съд в Пловдив да гледа делото "Дебора"

ВКС определи Районния съд в Пловдив да гледа делото "Дебора"

БТА

A A+ A++ A

Върховният касационен съд определи Районен съд – Пловдив да разгледа делото срещу Георги Георгиев, обвинен за нанасянето на рани с макетен нож на Дебора Михайлова от Стара Загора и отправяне на закани за убийство, съобщиха от ВКС. Решението е на тричленен състав на съда и определението е окончателно. Преди дни всички съдии от Стара Загора си направиха отвод от делото "Дебора".

С определение на председателя на Районен съд – Стара Загора от 09.01.2024 г. производството по е прекратено поради невъзможност на съда да образува състав и делото е изпратено на Върховния касационен съд за определяне на друг еднакъв по степен съд, който да го разгледа.

Всички съдии от Стара Загора си направиха отвод от делото "Дебора"
Съдебният състав на ВКС приема, че са налице предпоставките по чл. 43, т. 3 от НПК за определяне на друг равен по степен съд, който да разгледа делото. В мотивите се посочва, че производството на Районен съд – Стара Загора е образувано по внесен срещу Георги Георгиев обвинителен акт за престъпления по чл. 144, ал. 3 вр. ал. 1 вр. чл. 26, ал. 1 от НК, по чл. 143, ал. 1 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 5 и т. 9 вр. чл. 129, ал. 2 вр. ал. 1 от НК.

С определения всички съдии от Районен съд – Стара Загора са се отвели от разглеждане на делото, поради което и съдът, на който то е местно подсъдно, не може да образува състав.

В определението на ВКС се казва:

"Настоящият състав, като съобрази, че страните имат право на разглеждане на делото от независим и безпристрастен съд, прие, че е налице необходимост от промяна на подсъдността. Делото следва да се разгледа от Районен съд – Пловдив, който не само е териториално близо до Районен съд – Стара Загора, но и се намира в друг съдебен район. Наред с това, промяната в подсъдността и изпращането на делото за разглеждане от Районен съд – Пловдив няма да доведе до необосновано завишаване на разходите и няма да препятства достъпа на страните, свидетелите и експертите до участие в производството."

#дебора михайлова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници