Израел е готов за военна операция по суша в Газа

Израел е готов за военна операция по суша в Газа
Израелски войници се събират на границата с Ивицата Газа. Израел е изразил готовност за сухопътна операция срещу палестинския анклав, ако дипломацията се провали в разрешаването на конфликта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Израел е готов за военна операция по суша в Ивицата Газа, ако дипломацията се провали, обяви високопоставен служител, близък до премиера Бенямин Нетаняху.

„Ние бихме предпочели дипломатическо решение, което да гарантира мира на израелското население на юг. Ако това е възможно, тогава сухопътната операция вече няма да е наложителна. Но ако дипломацията се провали, няма да имаме алтернатива, освен да изпратим сухопътни сили," посочи източникът пред „Ройтерс", цитиран от БТА.

Израелските власти вече поставиха на палестинското движение ХАМАС 36-часов ултиматум, след изтичането на който, ако от Ивицата Газа не бъде прекратен ракетният обстрел, Израел ще разшири своята военна операция.

Междувременно египетският премиер Хишам Кандил обяви, че преговорите продължават и се надява, че скоро ще се стигне до прекратяване на насилието.

„Усилията на Египет да бъде договорено прекратяване на огъня между Израел и палестинците в Ивицата Газа продължават и може би споразумението за спиране на сраженията е близо," допълни Хишам Кандил.

По думите на египетския премиер обаче при подобни преговори прогнозирането е много трудно.

Израелските сили продължиха и в понеделник да извършват целенасочени въздушни удари по жилища и други сгради в Ивицата Газа, обитавани от членове на въоръжени палестински групи.

В понеделник в Газа са били убити най-малко деветима души, с което броят на загиналите от палестинска страна вече възлиза на 92, а ранените са около 900.

От палестински ракетен огън досега бяха убити трима израелци и към 50 бяха ранени. По данни на израелските служби за спешна помощ най-малко 200 израелци се били лекувани от наранявания и психологически шок.

Очевидци разказаха, че в понеделник са били поразени къщи на бойци от ХАМАС, а израелското командване потвърди, че в операцията на военновъздушните и военноморските сили мишените са сгради, които се използват от палестински въоръжени групи като „командни постове и складове за оръжия".

До преди ден голямото мнозинство от стотиците бомбардирани обекти в Газа бяха ракетни площадки.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се очаква да пристигне в Кайро в понеделник вечерта, за да обсъди с египетския президент Мохамед Мурси ситуацията в Газа. Преди това посещение Бан прикани враждуващите страни в настоящия конфликт да сътрудничат на посредническите усилия на Египет за постигане на незабавно примирие.

Във вторник предстои посещение в Ивицата Газа на външните министри на Египет и други страни от Арабската лига. По думите на говорителя на външното министерство в Кайро египетският пръв дипломат Мохамед Амр и колегите му целят да покажат солидарност „към храбрия палестински народ, който е изложен на израелска агресия".

В мирните усилия на Египет активно участват Турция и Катар, като в делегацията на Арабската лига ще участва и турският външен министър, посочва АП.

Според агенцията, Израел и ХАМАС са толкова раздалечени в исканията си, че скорошно умиротворяване на обстановката е малко вероятно. Делегация на египетското ислямистко движение „Мюсюлмански братя" вече е потеглила за Газа също с намерения да изрази солидарността си с населението на ивицата.

Групата от около 50 политици и бивши депутати от разпуснатия парламент на Египет е оглавявана от лидера на Партията за свобода и справедливост Мохамед Саад ел Кататни, предаде ИТАР-ТАСС.

В Израел пък вече са пристигнали около 500 чуждестранни журналисти за отразяване на събитията.

#Израел #Ивицата Газа #Бенямин Нетаняху #премиер на Израел #Хамас #Хишам Кандил #премиер на Египет #ООН #Бан Ки-мун #генерален секретар на ООН #Турция #Катар #Мохамед Мурси #президент на Египет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници