Австрийският вътрешен министър потвърди, че не ни пускат в сухопътния Шенген: Грешка ще е

Австрийският вътрешен министър потвърди, че не ни пускат в сухопътния Шенген: Грешка ще е

visegradinsight.eu

A A+ A++ A

Австрия запазва ветото си върху присъединяването на Румъния и България към Шенген със сухопътни граници, съобщи министърът на вътрешните работи Герхард Карнер, според агенция APA, цитирана от G4Media.ro: "Контролът по сухопътните граници все още е необходим", каза той.

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер остава категоричен, че "включването на този етап би било грешка".

Карнер каза още, че иска да запази правото си на вето срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген, но не налага конкретни условия на двете страни. Твърденията бяха направени в интервю за в. "Преса", пише Digi24 в основната си новина за деня.

"Не става въпрос само за Румъния и България. Цялата миграционна система е в катастрофално състояние. Не съм аз този, който дава оценки за Румъния и България. Водя кампания на европейско ниво за функционираща система. А това ще стане само ако външната граница е защитена. Това също е съществена част от новия пакт за убежището и миграцията, който ЕС постигна съгласие и който трябва да приложим. Само тогава отново ще има пълна свобода на движение в ЕС", убеден е той.

"Заедно с Румъния и България вече направихме крачка напред с въздушния Шенген, а освен това и с морския Шенген. И ние трябва да продължим напред стъпка по стъпка", добави Карнер.

Декларациите на австрийския министър на вътрешните работи се провеждат в контекста на присъединяването на Румъния към Шенген, но само с въздушното и морското пространство, като основният залог на преговорите е присъединяването по суша.

Източник: Агенция "Фокус"

#Австрия #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници