ВИДЕО+СНИМКИ Зеленски: Спиране на огъня е от полза само на Русия

ВИДЕО+СНИМКИ Зеленски: Спиране на огъня е от полза само на Русия
A A+ A++ A

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че прекратяването на огъня във войната на Русия срещу Украйна няма да доведе до политически диалог и ще бъде от полза единствено на Москва, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Зеленски каза в естонската столица Талин по време на обиколка в Балтийския регион, че всяка пауза би довела до риска Русия да получи време се прегрупира и да попълни запасите си от боеприпаси. Затова "ние няма да рискуваме", изтъкна той в изявлението си пред репортери вчера.

"Паузата няма да доведе до прекратяване на войната, няма да доведе до политически диалог с Русия или с някой друг... И слава Богу, всичко това се решава в Украйна и няма да има паузи в полза на Русия", каза Зеленски.

По-късно вчера в латвийската столица Рига той заяви, че Русия се готви да предприеме офанзива преди президентските избори през март.

"Те искат някои малки тактически победи преди (изборите) и се подготвят за нещо глобално или мащабно след това. Ситуацията на фронта е много сложна, липсват ни оръжия", каза украинският президент.

По време на пътуването си до Литва, Латвия и Естония, едни от най-верните поддръжници на Киев в Европейския съюз НАТО, Зеленски се надява да се противопостави на умората сред западните съюзници на Украйна, да осигури повече финансова и военна помощ и да обсъди кандидатурите на страната за членство в НАТО и ЕС, отбелязва Ройтерс.

На Украйна ще ѝ бъде трудно да оцелее, ако не получи забавен пакет финансова помощ от Европейския съюз, заяви той пред медиите в Талин. Пакетът бе блокиран от Унгария през декември. "Тази подкрепа е много важна за нас", отбеляза той.

Без преговори

Трите балтийски държави са първите западни държави, които започнаха да снабдяват Украйна със смъртоносни оръжия в седмиците преди руската инвазия през февруари 2022 г.

Зеленски каза, че Русия е изправена пред недостиг на боеприпаси и се бори да се възстанови елитните си войски, което се отразява на поведението ѝ на бойното поле.

Москва води преговори за закупуване на ракети от Иран и че руските сили са получили над 1 милион единици боеприпаси от Северна Корея, посочи той.

Зеленски отказа да коментира неотдавнашното изявление на италианския министър на отбраната, че е дошло време за дипломация в конфликта. "Никога не съм водил такива преговори с Италия на каквото и да било ниво, така че ми е трудно да коментирам", заяви той.

#Володимир Зеленски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници