Денков: Не са коментирани никакви бройки мигранти, които България да приеме

Денков: Не са коментирани никакви бройки мигранти, които България да приеме

прес

A A+ A++ A

Българското правителство не е приело никакво друго задължение по темата за присъединяване в Шенген. Лъжа е, че има промяна в политиката. Дъблинското споразумение е подписано през 2007 г., има и промяна през 2013 г. Това заяви премиерът акад. Николай Денков пред депутатите в пленарна зала. Министър-председателят участва в първия за годината парламентарен контрол.

"Не са обсъждани никакви бройки мигранти, които да приеме България", категоричен е Денков.

Решение 2024/210 на Съвета от 30 декември 2023 година относно пълното прилагане на разпоредбите на достиженията на правото от Шенген в Република България и в Румъния, гласи:

"От 31 март 2024 г. проверките на лица на вътрешните въздушни и морски граници с и между България и Румъния се премахват и разпоредбите на достиженията на правото от Шенген, посочени в приложението, се прилагат за България и Румъния в отношенията помежду им и в отношенията им с Кралство Белгия, Чешката република, Кралство Дания, Федерална република Германия, Република Естония, Република Гърция, Кралство Испания, Френската република, Република Хърватия, Италианската република, Република Латвия, Република Литва, Великото херцогство Люксембург, Унгария, Малта, Кралство Нидерландия, Република Австрия, Република Полша, Португалската република, Република Словения, Словашката република, Република Финландия и Кралство Швеция, както и с Исландия, Княжество Лихтенщайн, Кралство Норвегия и Конфедерация Швейцария".

Националните визи за краткосрочно пребиваване, издадени от България и Румъния преди 31 март 2024 г., остават валидни по време на срока им на валидност за целите на транзитното преминаване през територията на други държави членки или планирания престой на тяхна територия, който не надвишава 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период, доколкото те са признали тези визи за краткосрочно пребиваване за тези цели в съответствие с Решение № 565/2014/ЕС. Прилагат се условията, определени в посоченото решение.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници