Обсъждат банкови облекчения за хората със сметки за основни операции

Обсъждат банкови облекчения за хората със сметки за основни операции

Pixabay

A A+ A++ A

Вече ще може да отворим банкова сметка за основни операции, при която някои такси ще бъдат премахнати. Това облекчение идва със сериозни условия. Те са записани в промени на закона, уреждащ банковите услуги, и вече са внесени в парламента. А въпросните сметки може да се захранват само със средства от заплата и социални плащания.

Сред безплатните операции, от които ще могат да се възползват гражданите с новия вид сметки, са три безплатни тегления на пари от банкомат, предава НОВА.

„Целта на тези безплатни операции е, когато един човек е на минимална заплата или взема ниска пенсия и има необходимост да изтегли кеш, това да става без такси. Защото те може да бъдат значителни, особено в малките населени места”, каза заместник-министърът на финансите Ивайло Яйджиев.

Според институцията на омбудсмана три безплатни тегления са крайно недостатъчни. Нина Бояджиева от отдел "Права на потребители на административни и обществени услуги" към омбудсмана каза: „Имайки предвид броя на комуналните услуги - парно, ток, газ и вода, плюс плащане на данъци и такси, явно е, че е твърде недостатъчно”.

От Финансовото министерство обясниха, че броят на безплатните тегления все още се обсъжда. Заместник-министър Яйджиев каза, че условието е заложено на база предложение от Асоциацията на банките в България.

От офиса на омбудсмана смятат още, че трябва да се разшири обхватът на преводите, които могат да бъдат правени към новите сметки. „Финансовата подкрепа за хората с увреждания е нещо съвсем различно от социалните подпомагания, които са включени в закона. С нашите предложения ще се гарантира правото на тези хора да имат такава сметка”, обясни Нина Бояджиева.

„Очакваме да получим конкретни предложения и те, надявам се, ще бъдат отразени в процеса на приемане в НС”, коментира Яйджиев.

От финансовото ведомство уточняват, че правилата за новите сметки по никакъв начин не засягат вече съществуващите разплащателни. При тях има увеличение на таксите, сочат данни на Българската народна банка. За момента не е ясно каква е причината за това поскъпване.





Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници