Израел: Двамата журналисти на Ал Джазира, които убихме, бяха терористи с дронове

Израел: Двамата журналисти на Ал Джазира, които убихме, бяха терористи с дронове
A A+ A++ A

Израелската армия заяви, че двамата журналисти на "Ал Джазира", убити при един от нейните удари в ивицата Газа в неделя, са били "терористични агенти", свързани с палестинското ислямистко движение "Хамас" и неговия съюзник "Ислямски джихад", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Хамза Дахдух и Мустафа Турая, които са работили като видеожурналисти за няколко международни медии, бяха убити в неделя при удар по автомобила им в южната част на палестинската територия, докато са работели за катарската телевизия.

"Преди удара двамата са пилотирали безпилотни самолети, които са представлявали непосредствена заплаха за израелските войски", се казва в изявление на армията.

На въпрос на АФП за вида на използваните дронове и естеството на заплахата, израелската армия отговори, че ще разгледа въпроса. Но "военното разузнаване потвърди, че двамата загинали са били членове на терористични организации, базирани в Газа, и са участвали активно в нападения срещу израелските сили", се казва в текста.

Засега няма реакция от семействата на двамата мъже и катарската телевизия "Ал Джазира".

Израелската армия заяви, че Турая е бил "член на бригадата на "Хамас" в град Газа, заместник-командир на ескадрон в батальона "Ал Кадисия". Хамза Уаел ал Дахдух е описан като "терорист от "Ислямски джихад", който е участвал в терористичните дейности на организацията".

"Документите, намерени от израелската армия в ивицата Газа, свидетелстват за неговата роля в звеното за електронно инженерство на "Ислямски джихад", както и за предишната му роля на заместник-командир на звено, отговарящо за ракетите в батальона "Зейтун", се посочва в текста.

Армията прилага към документа си списък със "служители" на инженерното звено, в който се споменава името на Хамза Дахдух.

В кратко изявление през нощта "Хамас" определи обвиненията "срещу тези двама журналисти" като "кухи" и "фалшиви". След смъртта им "Ал Джазира" "решително осъди ударането на израелските окупационни сили към колата на палестинските журналисти" и обвини Израел в "нарушаване на принципите на свободата на печата".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън определи смъртта на двамата журналисти като "невъобразима трагедия", припомня АФП.

#"Ал Джазира" #Ивицата Газа #"Хамас" #Израел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници