Пчелари: Няма пазар за меда, секторът умира!

Пчелари: Няма пазар за меда, секторът умира!
A A+ A++ A

Смъртността на пчелните семейства през последните години се дължи най-вече на промените в климатичните условия, а не на вноса на пчели-майки, смятат пчеларите от Сдружение „Пчела Балчик 2019“.

„Има логика промяната на генофонда да се отрази, но най-фатални са промените, които природата носи. Това установяваме ние като действащи пчелари“, пояснява Стойко Василев, председател на местната организация в Белия град, пише Agri.bg.

Пчеларят разяснява, че топлите зими през последните години провокират пчелните семейства да се развиват. В дните около Коледа и Нова година той е проверил пчелите в собствения си пчелин. „Установих, че са тръгнали да се развиват. Голяма част имат пило. Това изисква изхранване и ако няма достатъчно храна, то пчелите или отслабват, или умират“, поясни Василев. Пчеларят допълва, че въпреки че местните пчели са адаптирани към климатичните условия у нас, тези топли зими и последващи резки застудявания през пролетта могат да донесат сериозни поражения. В същото време при семейства с внесени пчели-майки също се наблюдават сътресения – те изискват повече храна, понякога проявяват агресия, като цяло имат нужда от адаптация.

Най-големият проблем в пчеларския сектор е липсата на цена на меда. Секторът умира, алармира още Стойко Василев.

„Няма интерес и няма цена на меда. В момента около 15-20 тона мед, произведен от членовете на Сдружението, стоят на склад непродадени“, посочва пчеларят. Той не крие и тревожната тенденция масово да се разпродават пчелини, кошери, инвентар. През есента на 2023 г. стопаните от община Балчик отчетоха добиви около и под 20 кг мед от кошер. В същото време изкупната цена продължи да се срива и падна до 3,20-3,40 лв./кг. Този срив от 1,20 – 1,40 на килограм отказа пчеларите да продават меда си под себестойност.

#пчелари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници