НАТО: Молбата на Турция за помощ срещу Сирия ще бъде неотложен въпрос

НАТО: Молбата на Турция за помощ срещу Сирия ще бъде неотложен въпрос
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен съобщи, че Алиансът към момента не е получавал официално искане от Турция за помощ срещу Сирия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

НАТО ще разгледа като неотложен въпрос евентуална молба от Турция за разполагане на противоракетни батареи „Пейтриът" по границата й със Сирия.

Генералният секретар на организацията Андерс Фог Расмусен съобщи, че Алиансът към момента не е получавал официално искане от своята членка, предаде БГНЕС.

Той обаче допълни, че ако Анкара го стори, молбата й ще „бъде разгледана като неотложен въпрос".

„Обстановката по границата между Сирия и Турция буди сериозно безпокойство. Ние имаме всички планове да отбраняваме Турция, ако се наложи, и тези планове ще бъдат уточнени, ако е необходимо, за да осигурят ефикасна отбрана и защита на Турция. Ако получим молба от Турция за осигуряване на такава ефикасна отбрана и защита, тя ще бъде разгледана спешно," подчерта Андерс фог Расмусен.

През уикенда германският вестник „Зюддойче Цайтунг" съобщи, че Берлин е готов да изпрати ракети „Пейтриът" в Турция, ако ръководството на страната отпрати подобно искане.

От министерството на отбраната обаче поясниха, че е необходим мандат на НАТО преди това да се случи.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу обяви още на 7 ноември, че НАТО започва подготовка за разполагане на ракети „Пейтриът" на турска територия.

По-рано в понеделник пък министърът на отбраната на Холандия Янине Хенис-Пласхарт съобщи, че Холандия и Германия може да изпратят ракети „Пейтриът" в Турция, за да й помогнат да защити границата си със Сирия.

#НАТО #Турция #„Пейтриът" #Сирия #Андерс Фог Расмусен #вестник „Зюддойче Цайтунг" #Ахмет Давутоглу #генерален секретар на НАТО #министър на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници